© atv

Federale regering en Engie bereiken princiepsakkoord over verlenging kerncentrales

Er is een princiepsakkoord tussen de federale regering en uitbater Engie over de verlenging van de uitbating van de Belgische kerncentrales. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo.

jvh

De regering onderhandelt al sinds maart 2022 met Engie over de verlenging met tien jaar van de uitbating van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 – de twee jongste reactoren van ons land, die normaliter in de zomer van 2025 definitief gesloten zouden worden. “Die gesprekken verlopen constructief”, klinkt het nu. “In een gezamenlijk princiepsakkoord hebben de Belgische staat en Engie afspraken vastgelegd over de verdere aanpak, timing en kader van de onderhandelingen.”

Het princiepsakkoord bestaat uit drie delen: “de verlenging van de uitbating van Doel 4 en Tihange 3”, “een stabiele en duurzame structuur waarbij de Belgische staat en Engie zowel risico’s als winsten delen via een nieuw op te richten vennootschap”, en een deal waarbij “de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales, het beheer van de splijtstoffen en van het radioactief afval voor rekening van de exploitant (Engie, red.) zijn.”

Beide partijen zullen nu onderhandelen over een akkoord “dat de belangrijkste voorwaarden van deze verlenging vastlegt en over een gemeenschappelijke ontwikkelingsovereenkomst met betrekking tot de verdeling van de kosten van deze verlenging”, klinkt het bij Engie. Bedoeling is om uiteindelijk tegen 31 december 2022 een bindende overeenkomst te hebben.

“Sterk gewijzigde geopolitieke situatie”

Volgens de regering is de beslissing nodig, gezien “de context van een sterk gewijzigde geopolitieke situatie in Europa, met name de oorlog in Oekraïne, de impact van de oorlog op de gasbevoorrading in de buurlanden, de ongeplande onbeschikbaarheid van verschillende Franse kerncentrales, en de impact van dit alles op de Belgische elektriciteitsvoorziening”.

De bewuste reactoren zouden in november 2026 weer van start gaan, “onder voorbehoud van goedkeuring door de veiligheidsautoriteiten”. Er gaan ook werkgroepen met experts aan de slag, “met het oog op een definitief akkoord tegen het einde van dit jaar”.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zullen meer uitleg geven over het akkoord op een persconferentie om 9.30 uur.

N-VA: “Kostbare tijd verloren, nu tijd om door te zetten”

Oppositiepartij N-VA is al bij al tevreden met de beslissing. “Een normale regering communiceert wanneer ze een écht akkoord heeft”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Maar na 21 maanden is het beter dan niets.”

Hij vindt het wel verontrustend dat er pas in december een definitief akkoord moet zijn. “Dat is een jaar na de eerste deadline van premier Alexander De Croo. Het is nú het moment om door te zetten. Met elke maand dat we de beslissing uitstellen, wordt de kans kleiner dat we de kerncentrales operationeel kunnen krijgen in 2026.” Voor de N-VA moet er ook gesproken kunnen worden over de verlenging van méér dan twee kerncentrales.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER