Radio2

Duif broedt ongestoord ei uit op hotspot Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten is boven de dj-installatie van de Gentse Vlasmarkt een duif een ei aan het uitbroeden. Het gaat om een Turkse tortel die een nest heeft gemaakt in de kabels van de geluidsinstallatie. Aangezien de Turkse tortel een beschermde vogel is, kan het nest ook niet zomaar weggehaald worden. "Ik raad de pleinorganisator aan om contact op te nemen met een vogelopvangcentrum", klinkt het bij Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.

Een opmerkelijke verschijning op de Gentse Feesten: een duif broedt er boven de dj-booth van de Vlasmarkt. Aan het bruingrijze verenkleed en de zwarte nekband van de duif is te zien dat het om een Turkse tortel gaat. "Dat is een beschermde duivensoort waarvan je het nest, als ze aan het broeden zijn, niet zomaar kan weghalen", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. 

Dat een Turkse tortel boven een luide dj-booth kan broeden, is niet zo ongewoon. "Ik heb al eens een Turkse tortel zien broeden boven een verkeerslicht, dus normaal gezien kan die er wel tegen", legt Rodts uit. "Het is natuurlijk wel de vraag wat er nu moet gebeuren met de duif, want volgens de letter van de wet mag je het nest niet verwijderen. Ik zou de pleinorganisator wel aanraden om contact op te nemen met het vogelopvangcentrum. Zij kunnen het nest normaal gezien verwijderen."

Bekijk hier een filmpje van de duif in haar nest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen