In Spanje is dit jaar al 200.000 hectare verwoest door bosbranden
AFP or licensors

WHO Europa: "Gevolgen van klimaatverandering worden elk jaar verschrikkelijker"

De bosbranden en hittegolven die Europa teisteren houden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) steeds meer gezondheidsrisico's in. "De klimaatverandering is niet nieuw. Toch nemen de gevolgen seizoen na seizoen en jaar na jaar toe, met catastrofale gevolgen van dien." Dat heeft Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO in Europa gezegd.

Kluge herinnert eraan dat in de afgelopen decennia honderdenduizenden mensen zijn gestorven door extreme hitte. Extreme hittestress verergert namelijk vaak bestaande aandoeningen. Abnormaal hoge lichaamstemperaturen, zoals bij een zonneslag, veroorzaken pijn en vroegtijdige overlijdens. Vooral baby's, kinderen en oudere mensen lopen een risico.

Tijdens de huidige hittegolf stierven in Spanje en Portugal alleen al zeker 1.700 mensen. Bovendien teisteren bosbranden niet alleen Zuid-Europa, maar vinden ze ook hun weg tot in Scandinavië. Ook in Londen hebben verschillende branden deze week 41 huizen verwoest. "En dat terwijl de zomer nog maar halfweg is", zegt Kluge.

Nu al meer natuur verwoest dan vorig jaar

Volgens de Europese dienst voor klimaatverandering Copernicus is dit jaar al 27.571 hectare verwoest bij bosbranden in Italië, 39.904 hectare in Frankrijk, 199.651 in Spanje , 149.324 in Roemenië en 48.106 hectare in Portugal.

De bosbranden die de afgelopen weken in Europa woedden, hebben al meer oppervlakte getroffen dan tijdens heel 2021, aldus Copernicus. In de 27 landen van de EU is in totaal 517.881 hectare in de as gelegd sinds het begin van het jaar.

Volgens Kluge wijzen de gebeurtenissen op de urgentie van een collectieve aanpak om de klimaatverandering doeltreffend te bestrijden. De klimaatcrisis beïnvloedt zowel de individuele gezondheid als het bestaan van de mens zelf en is daarom de belangrijkste crisis in dit tijdperk, klinkt het.

"Bescherm jezelf tegen extreme hitte"

De WHO deelt daarom enkele adviezen mee zodat burgers zichzelf kunnen beschermen tijdens extreme hittes. Zo raden ze aan om geen zware lichamelijke acitiviteiten uit te voeren en dieren en kinderen niet in geparkeerde auto's achter te laten. 

Ook is het goed om geregeld te drinken en alcohol, koffie en gesuikerde dranken te vermijden. De WHO raadt ook aan om huizen overdag af te sluiten tegen de zon en 's nachts goed te verluchten. 

Meest gelezen