Airconditioning aan en deur van handelszaak open? In Parijs worden winkeliers tot 150 euro beboet

Winkeliers in Parijs moeten vanaf maandag verplicht de deur van hun zaak dichthouden als de airconditioning aanstaat. Wie dat niet doet, kan rekenen op een boete tot 150 euro. Dan Lert, adjunct-burgemeester van de Franse hoofdstad, vindt het “niet meer van deze tijd om op zo’n manier energie te verspillen”. Eerder vaardigden gemeenten Bourg-en-Bresse en Lyon een soortgelijk decreet uit.

In 2020 besliste Frankrijk dat terrassen van cafés en restaurants niet meer mogen worden verwarmd, al trad die maatregel pas enkele maanden geleden in werking om horeca-uitbaters het tijdens de coronacrisis niet nog moeilijker te maken.

Daar komt nu in enkele steden een nieuwe energiemaatregel bovenop: in Bourg-en-Bresse, Lyon en vanaf maandag ook Parijs moeten winkeliers de deur van hun zaak verplicht dichthouden als de airconditioning aanstaat. Wie dat niet doet, kan tot 150 euro beboet worden. Restaurants en bars met een terras worden hiervan wel gevrijwaard.

"Verspilling"

Dan Lert, adjunct-burgemeester van Parijs en verantwoordelijk voor een ecologische transitie in de hoofdstad, noemt de open deuren van winkels “een abnormale praktijk die moet worden uitgeroeid”. Collega-burgemeester Jean-François Debat van Bourg-en-Bresse staat hem daarin bij: “Ik heb dit altijd verspilling gevonden, maar in de tijd waarin we leven valt het helemaal niet meer te accepteren.”

Winkeliers zelf reageren minder tevreden: volgens hen werkt een open deur drempelverlagend en trekt het klanten aan.

Meest gelezen