Archieffoto van Johan Daumerie

Zakenman Johan Daumerie uit Dilbeek, die twee jaar vastzat in Dubai, geweigerd op vlucht naar Brussel

Johan Daumerie, de Belgische zakenman die bijna twee jaar heeft vastgezeten in Dubai, is vandaag niet vertrokken op een vlucht richting Brussels Airport. Hij zou in Zaventem landen om 19.20 uur, maar Daumerie laat weten dat hij het emiraat voorlopig toch niet mocht verlaten.

Johan Daumerie uit Dilbeek had een internationale carrière in de IT achter de rug toen hij op vraag van het bedrijf waarvoor hij werkte naar Dubai verhuisde. Na twee jaar besloot Daumerie er een eigen IT-bedrijf op te starten. Hij werkte daarvoor samen met een lokale zakenman uit een rijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, de investeerdersfamilie Al Owais.

Maar dat liep mis toen er bij de politie door de advocate van zijn zakenpartner een mondelinge klacht voor misbruik van vertrouwen werd ingediend. "Volgens de lokale wetgeving is dat een ernstige inbreuk, die juridisch zelfs niet onderbouwd hoeft te zijn", zegt Daumerie.

"Proces van 3 minuten"

Voor Daumerie begon een juridische nachtmerrie: de man moest voor de rechtbank verschijnen, maar zijn proces stelde naar eigen zeggen niet veel voor. "Ik werd in een achterkamer van de rechtbank veroordeeld tot opsluiting. Dat proces heeft nog geen drie minuten geduurd. Allemaal zonder dat ik mezelf kon verdedigen, en allemaal op basis van die mondelinge klacht."

Daumerie moest zijn Belgisch paspoort afgeven en kreeg een reisverbod opgelegd, waardoor hij twee jaar lang zat opgesloten in het land: het eerste jaar in een hotelkamer, daarna bij een Belg die in Dubai woont.

Administratieve vergissing

Na een lange juridische strijd werd hij afgelopen mei vrijgesproken door een lokale rechtbank. Vandaag wou hij huiswaarts vliegen, maar aan de grenscontrole bleken er problemen met zijn papieren. 

Daumerie stelt dat het gaat om een administratieve vergissing, en hoopt de kwestie volgende week op te lossen.

BEKIJK - "Eigenlijk word ik hier al een jaar gegijzeld", in "Terzake" van 25 oktober 2021 deed Johan Daumerie zijn verhaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen