Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Japan gaat koelwater Fukushima in oceaan lozen en wil opnieuw meer inzetten op kernenergie

In Japan is het plan goedgekeurd om meer dan een miljoen ton koelwater, afkomstig uit de kerncentrale van Fukushima, in de Stille Oceaan te lozen. Volgens Japanse autoriteiten houdt het plan geen gevaren in voor mens en milieu, maar toch is lang niet iedereen overtuigd van de veiligheid van het project.

Japan gaat meer dan een miljoen ton koelwater afkomstig uit de kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan laten lopen. Dat heeft de Nuclear Regulation Authority (NRA) beslist, de overheidscommissie die na de kernramp in Fukushima werd opgericht om op de veiligheid van de kerncentrales toe te zien. Het plan is reeds goedgekeurd door de regering en wordt gesteund door het International Atomic Energy Agency (IAEA), maar exploitant Tokyo Power Electric Company (TEPCO) moet eerst nog de lokale gemeenschappen overtuigen voordat het plan in de praktijk kan worden omgezet.

In de nasleep van de kernramp in 2011 wordt water gebruikt om de oververhitte kernreactoren te koelen. De site produceert elke dag 140 kubieke meter verontreinigd water: een combinatie van grond-, zee- en regenwater dat het gebied binnensijpelt en extra water dat wordt gebruikt voor koeling. Na gebruik wordt het water gefilterd om verschillende radionucliden te verwijderen en wordt het naar opslagtanks gebracht. Op dit moment is daar al 1,3 miljoen ton aanwezig en de verwachting is dat die opslagruimte over ongeveer een jaar opraakt.Ā 

De opslagtanks voor gebruikt koelwater
2020 Getty Images

Tritium

Het IAEA zegt dat de lozing, die verspreid over vele jaren zal plaatsvinden en pas na 2023 zal starten, voldoet aan internationale normen en "geen schade aan het milieu zal toebrengen". TEPCO zegt dat het behandelde water voldoet aan de nationale normen voor radionuclideniveaus, met uitzondering van Ć©Ć©n element, tritium, dat volgens experts alleen in grote doses schadelijk is voor mensen. Het is van plan het water te verdunnen om het tritiumgehalte te verlagen om het daarna via een pijpleiding naar de Stille Oceaan te brengen.

De overheid belooft de veiligheid te garanderen en toe te zien op de betrouwbaarheid en transparantie van het project. TEPCO zal ook worden onderworpen aan extra controles door autoriteiten. De ontmanteling van de kerncentrale is al even aan de gang en zal naar verwachting zo'n vier decennia in beslag nemen, met onder meer pogingen om gesmolten splijtstof zorgvuldig uit beschadigde reactoren te verwijderen.

Protest in binnen- en buitenland

De nieuwe plannen vallen echter niet bij iedereen in goede aarde. Met het trauma van 2011 nog in het achterhoofd maken vele mensen zich zorgen over de veiligheid van het plan. De lokale vissersgemeenschappen, die al enorm hebben geleden onder de gevolgen van het kernongeval, vrezen dat consumenten hun producten opnieuw zullen mijden als het water in het gebied vrijkomt. Daarnaast hebben ook regionale buren, waaronder Zuid-Korea, Taiwan en China, en organisaties zoals Greenpeace hun ongenoegen geuit.

Japan zal een grote smet achterlaten op de geschiedenis van de mensheid.
Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken

Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt į Žhet ā€œbetreurenswaardig dat de Japanse regering koppig doof is gebleven voor de legitieme zorgen en verzoeken van de internationale gemeenschap en het Japanse volk. į ŽAls Japan koppig volhoudt om zijn eigenbelang boven het internationale publieke belang te stellen, zal het een zware prijs betalen voor zijn onverantwoordelijke gedrag en een grote smet achterlaten op de geschiedenis van de mensheid."

Protesten in Fukushima naar aanleiding van het plan.
2021 Anadolu Agency

Kishida wil negen extra kerncentrales

De beslissing om zich te ontdoen van het koelwater van Fukushima kadert binnen de intenties van de Japanse overheid om opnieuw meer in te zetten op kernenergie. Na de ramp in 2011 werden alle 48 kerncentrales in Japan stilgelegd, maar Japan bleef er wel altijd van overtuigd dat de centrales nodig zijn om economische groei te boeken. Daarom werd in 2015 een eerste centrale opnieuw opgestart.

Ondertussen zijn zoā€™n tien centrales weer op volle toeren aan het draaien, maar dat is niet voldoende, aldus de regering van premier Fumio Kishida. Om energietekorten in de winter te counteren zouden daar volgens Kishida nog eens negen reactoren bij moeten komen. Maar volgens minister van Economie Koichi Hagiuda is dat niet zo eenvoudig. Sinds 2011 gelden er immers strengere veiligheidsvoorschriften en om die tegemoet te komen, is er nog heel wat werk nodig. ā€œWe hechten het allergrootste belang aan veiligheid. Enkel als de Nuclear Regulation Authority de goedkeuring geeft, zullen we de plannen voortzetten.ā€Ā 

Aardbeving en tsunami van 2011

Op 11 maart 2011 veroorzaakte een zware aardbeving voor de noordoostkust van het Japanse eiland Honshu een enorme tsunami met golven tot 15 meter hoog. Die overspoelde de kerncentrale Fukushima I, wat leidde tot de op een na zwaarste kernramp in de geschiedenis, na de kernramp in Tsjernobyl van 1986.Ā 

Drie van de zes reactoren van de centrale waren in bedrijf toen de tsunami toesloeg.Ā Hun koelsystemen faalden toen golven de noodgeneratoren overspoelden, waardoor de kernen van de drie reactoren smolten.Ā Ook in de reactoren 1, 3 en 4 deden zich waterstofexplosies voor, die grote schade veroorzaakten.

Het aantal doden als gevolg van de aardbeving en tsunami wordt door de World Nuclear AssociationĀ geschat op 19.500. Over het aantal slachtoffers door de radioactieve straling zijn weinig officiĆ«le cijfers bekend, maar studies schatten dat er mogelijks 10.000 doden te wijten zijn aan de kernramp. Ongeveer 12 procent van de regio van Fukushima werd ooit onveilig verklaard, maar no-go-zones beslaan nu ongeveer twee procent, hoewel de bevolking in veel steden veel lager blijft dan voorheen.

Meest gelezen