AFP or licensors

Steve Bannon, gewezen 'chief strategist' van president Donald Trump, veroordeeld wegens minachting van het Congres

In de Verenigde Staten is de voormalige topadviseur en 'Chief Strategist' van ex-president Donald Trump, Steve Bannon, schuldig bevonden aan minachting van het Congres. Bannon riskeert zo een gevangenisstraf omdat hij lange tijd heeft geweigerd om in het Congres te getuigen over de bestorming van het parlement begin 2021.

Een jury heeft vanavond Bannon schuldig bevonden aan minachting van het Congres. Concreet zijn er twee redenen: zo heeft Bannon lange tijd geweigerd om persoonlijk te getuigen in een parlementaire commissie en heeft hij geweigerd om documenten ter beschikking te stellen van die commissie.

Dat is minachting voor het parlement en daar tilt justitie in de VS zwaar aan. Bannon riskeert dan ook een gevangenisstraf voor elk van de aanklachten en die zou schommelen tussen minimum 30 dagen cel en maximum een jaar opsluiting.  De strafmaat zal later bepaald worden. Let wel: Bannon staat niet terecht wegens zijn aandeel in de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump in januari 2021, wel omdat hij medewerking weigerde aan een parlementair onderzoek.

Op het ogenblik van de bestorming was Bannon officieel niet in dienst in het Witte Huis, maar hij had wel nauwe contacten met de kring rond Trump. De parlementaire onderzoekscommissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt, wou dan ook weten in welke mate Bannon betrokken was bij de planning, de logistiek en de financiering van de pogingen van Trump om de verkiezingsresultaten van 2020 alsnog om te keren en te verhinderen dat het Congres de overwinning van de Democraat Joe Biden officieel zou maken.

De advocaat van Bannon heeft tijdens het proces elke betrokkenheid van zijn cliënt afgewezen. Volgens de advocaat gaat het om een politiek proces tegen een naaste medewerker van de vroegere president Trump. 

Meest gelezen