Minister Tinne Van der Straeten (Groen) en eerste minister Alexander De Croo (Open Vld)
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Tinne Van der Straeten (Groen) en eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) © BELGA

RECONSTRUCTIE. Zo wist De Croo de deal met Engie te beklinken “De brief met eisen begin juni was een dramatisch moment in de onderhandelingen”

PolitiekIn de schaduw van de pensioendiscussie forceerde Premier Alexander De Croo een doorbraak in de haperende nucleaire onderhandelingen met de Engie. Het voorgestelde raamakkoord heeft veel weg een gedwongen huwelijk: niet van harte, maar voor beiden noodzakelijk. Hoe kwam het zover?

  1. Elke dag 15 gevallen van agressie op trein en bus. Vier medewer­kers getuigen: “Een reiziger zei: ‘Ik ga u tonen hoe het voelt om aangepakt te worden'"
    PREMIUM
    27

    Elke dag 15 gevallen van agressie op trein en bus. Vier medewer­kers getuigen: “Een reiziger zei: ‘Ik ga u tonen hoe het voelt om aangepakt te worden'"

    15 gevallen van agressie per dag. Dat is de harde realiteit voor het personeel van het openbaar vervoer. Vorig jaar ontvingen de openbaarvervoerbedrijven NMBS, De Lijn, MIVB en TEC in totaal 5.598 meldingen, 891 medewerkers waren afwezig als gevolg van agressie. Onaanvaardbaar, en daarom roepen ze in een campagne samen op tot respect. Twee treinbegeleidsters, een controleur en een trambestuurster getuigen. “De reizigers die zich tegen mij hadden gekeerd, stonden mij op te wachten aan de volgende halte. Ze hadden ondertussen stenen verzameld.”
  2. EXCLUSIEVE PEILING. 60% van de Vlamingen vindt dat bedrijfswagens afgeschaft mogen worden (maar in de politiek wil alleen Groen dat)
    PREMIUM
    187

    EXCLUSIEVE PEILING. 60% van de Vlamingen vindt dat bedrijfswa­gens afgeschaft mogen worden (maar in de politiek wil alleen Groen dat)

    Fiscaal voordelige bedrijfswagens? Afschaffen die handel. Een rijbewijs met punten? Voer maar in. Geen druppel alcohol voor wie achter het stuur kruipt? Een goed idee. Althans: zo denkt een ruime meerderheid van de Vlamingen, zo blijkt uit een peiling van HLN en ‘VTM NIEUWS’. De meeste partijen hebben echter niet altijd de wil - of de durf - om dat ook door te voeren. Zo ver liggen de meningen van de burgers en de politici soms uit elkaar.