AFP or licensors

Opnieuw druk vakantieweekend op Europese wegen: waar kan je problemen verwachten?

Het wordt opnieuw een druk weekend op de Europese wegen, onder meer door de start van de schoolvakantie in het zuiden van Nederland. Vooral op de Franse wegen worden er zaterdag op veel plaatsen lange files verwacht. Maar ook wie door Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland of Nederland moet, is maar beter voorbereid. Ontdek hieronder waar je moeilijkheden kan verwachten.

"De Europese wegen kleuren opnieuw rood dit weekend", waarschuwt automobilistenvereniging VAB. "Het wordt al een fikse voorbereiding op de zwarte weekends die er later zitten aan te komen."

Traditioneel is vooral het laatste weekend van juli, met het einde van het bouwverlof in ons land, een zogenoemd "zwart weekend" op de weg. Maar ook wie dit weekend met de auto op reis vertrekt kan maar best voorbereid zijn, aldus VAB.

Frankrijk: voorbode van twee zwarte weekends, grote drukte in Rhônevallei

Dit weekend wordt naar alle verwachting de voorbode van twee zwarte weekends in Frankrijk, meldt VAB. Vooral zaterdag wordt het overal zeer druk, met nog heel wat vakantiegangers die vertrekken, vooral richting de Atlantische en de Middellandse Zeekust.

Traditioneel worden er daarbij grote vertragingen verwacht op de A7 in de Rhônevallei, de "Autoroute du Soleil" of de meest bereden route naar het zuiden. Maar ook in Île-de-France, rond Parijs, kunnen al relatief vroeg vertragingen optreden. Daar kan je de A10 best vermijden, en dat tot na de middag. Op die A10 wordt het allicht ook erg druk tussen Tours en Bordeaux, waarschuwt de Nederlandse mobiliteitsorganisatie ANWB.

Zondag wordt het normaal gezien rustiger, behalve op de A7 in de Rhônevallei in zuidelijke richting.

VAB waarschuwt ook nog voor verkeersproblemen wegens de Ronde van Frankrijk. Die rijdt zaterdag tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour, in het departement Lot. Zondag is er de traditionele slotrit in Parijs, van Paris La Defense langs Yvelines naar de Champs-Elysées.

Nederland: start zomervakantie in zuiden en mogelijke blokkades van boeren

In Nederland start dit weekend de schoolvakantie in het zuiden van het land. De komende weken zal er volgens ANWB dan ook nauwelijks sprake zijn van ochtend- en avondspitsen. Enkel in de omgeving van Amsterdam moet je tot woensdag 3 augustus rekening houden met forse verkeershinder, omdat een deel van de Ring Zuid (A4 en A10) afgesloten is door wegwerkzaamheden.

VAB waarschuwt wel dat je in Nederland rekening moeten blijven houden met langere reistijden wegens mogelijke blokkades van boeren. Zij blokkeerden de afgelopen weken herhaaldelijk belangrijke wegen in het land. Onder meer autosnelwegen, opritten, de ingang van de luchthaven van Schiphol en enkele grensovergangen in de provincie Groningen naar de Duitse deelstaat Nedersaksen waren en zijn geblokkeerd. Dat kan in sommige gevallen leiden tot lange files.

De actuele verkeersinformatie van de ANWB kan je hier volgen.

Bart Maat

Duitsland: start zomervakantie in westelijke deelstaten, drukte in beide richtingen

In Duitsland begint dit weekend de zomervakantie in de westelijke staten Hessen, Rijnland-Palts en Saarland. Dat betekent dat, met uitzondering van Beieren en Baden-Württemberg, nu alle deelstaten in zomervakantie zijn.

Vrijdagnamiddag nam de drukte al toe, maar vooral zaterdag en zondagmiddag wordt het in beide richtingen erg druk op de Duitse wegen. Daarbij komt nog dat op de A7 in het noorden van Duitsland dit weekend de Elbetunnel, ten westen van Hamburg, gesloten is. Ook de vele wegwerkzaamheden (ruim 900) blijven voor extra vertragingen zorgen.

Bekijk hier de fileprognose van de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC.

Elders: ook in Oostenrijk en Zwitserland opnieuw veel vakantieverkeer

Ook op de terugweg van vakantie wordt het komend weekend druk, meldt VAB. Probleemgebieden in Oostenrijk en Zwitserland zijn de Tauern-, Fernpass,- Arlberg-, Rijndal-, Brenner-, Karawanken- en Gotthardroutes, net als de hoofdwegen naar de Italiaanse en Kroatische kusten. Daarnaast zal ook het vakantieverkeer richting Noord-Europa aanzienlijk zijn, voorspelt VAB.

In Oostenrijk wordt er vooral zaterdag in beide richtingen druk verkeer verwacht. Door de sluiting van alternatieve routes is daarbij onder andere meer verkeersdrukte te verwachten langs de snelwegen Inntal (A12), Brenner (A13) en Tauern (A10).

Doe je voordeel: maak gebruik van druktekalenders, routeplanners en sociale media om je reis te plannen

Wat zijn de drukste dagen om naar je vakantiebestemming te rijden? Je kan het makkelijk nagaan op de druktekalenders van mobiliteitsorganisaties VAB en Touring.

We begrijpen het volkomen: soms heb je een vakantiehuisje gehuurd en je wil daar zo snel mogelijk aankomen om van je dik verdiende vakantie te genieten. Heb je andere opties, check dan toch even deze tips:

  • Huur je geen vakantiehuisje, maar heb je een hotel of camping geboekt en ben je flexibel, dan kan je de drukke weekends makkelijk vermijden. Rij op een maandag of dinsdag naar je bestemming, dat bezorgt je minder kopzorgen.
  • Vertrek je toch op een zaterdag, stap dan pas in de late ochtend in de auto, dan kom je op de knelpunten in het zuiden of in de Alpen aan wanneer de meeste files al verdwenen zijn.
  • Rij liever niet ’s nachts. Het is een trieste werkelijkheid: elk jaar sterven mensen op de routes naar het zuiden omdat de bestuurder laat in de nacht of vroeg in de ochtend indommelt en een fataal ongeval veroorzaakt.
  • Je kan de risico’s op indommelen wel vermijden: hou om de 2 uur een korte pauze, strek even de benen en stretch even, en als je dat kan, wissel van bestuurder. Hou op een parkeerterrein eens een dutje van maximaal een kwartier.

Touring heeft ook een routeplanner waarmee je je route dynamisch kan aanpassen naargelang de drukte en werkzaamheden of ongevallen. 

De Nederlandse ANWB informeert vakantiegangers via Twitter op het moment dat er zich grote problemen voordoen. Je kan die account ook samen gebruiken met die van Verkeersinfo Europa.

Meest gelezen