Mysteries ontrafeld: Waarom legt  iemand bloemen neer op de verlaten graven in Borgloon?

Op een aantal oude verlaten graven in Borgloon legt iemand met Allerheiligen witte chrysanten neer. De gemeente wil van de graven af, want ze zijn verzakt en vallen uit elkaar. Maar in Borgloon geldt de regel dat een graf pas geruimd wordt als er met Allerheiligen geen bloemen meer op staan. Wie wil dat de graven onaangeroerd blijven en waarom moeten ze bewaard blijven? Radio2 zoekt het uit. 

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen we het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

Kevin Peeters van de technische dienst in Borlgoon zet het arduinen kruis van het graf van Jules Coenen terug recht. Het graf is heel oud. Veel meer dan wat brokstukken zijn er niet meer over. “We leggen een plaatje op het graf met een uitnodiging om het graf te onderhouden, anders ruimen we het op”, zegt hij. “Maar op deze graven liggen met Allerheiligen chrysanten, allemaal dezelfde witte chrysanten. Dus moeten we de graven met rust laten.“ 

“Er moet iemand belang bij hebben om de graven te bewaren, maar waarom”, vraagt Dirk Houbrechts van de technische dienst zich af. “Wie heeft er nog een binding met mensen die minstens 70 jaar geleden gestorven zijn? De andere graven zijn nog ouder, ergens uit de jaren 1800. De namen van een aantal overledenen zijn niet eens meer leesbaar. En niet één graf", zegt Houbrechts, "maar een hele rij graven krijgt bloemen.” 

Iemand heeft er belang bij dat de graven bewaard blijven, maar waarom?

Dirk Houbrechts technische dienst Borgloon

De technische dienst staat voor een mysterie:

Het kerkje staat in een klein gehuchtje van Borgloon waar iedereen iedereen nog kent. Het graf van Jules Coenen is nog het meest leesbaar. “Gestorven in 1952, jonkman”, staat er. Een bezoeker verwijst ons door naar de boer hier wat verderop, "Dat is ook een Coenen, volgens mij weet hij er meer van.“

De tip

Boer Coenen weet meer. Want Jules Coenen was de broer van zijn grootvader. “We noemden hem Jules ‘begot’ omdat hij altijd ‘begot’ zei als iets niet meezat. Hij woonde hier een beetje verderop. Maar onze familie legt geen bloemen meer op dat graf”, zegt hij. Toch heeft hij een vermoeden wie er achter de bloemen zit. “Een hele tijd geleden sprak iemand me aan over de graven.” Boer Coenen heeft het telefoonnummer bewaard, een gouden tip! 

De tip van boer Coenen:

Niet de graven maar wat eronder zit

Het telefoonnummer is van Ignace Schops, natuurliefhebber in hart en nieren. Hij geeft toe dat hij de bloemen neerlegt op de graven. De mensen die er liggen kent hij niet. “Het gaat me niet om de graven maar om wat er onder zit”, zegt hij. “Jaren geleden bezocht ik het kerkhof en hoorde ik gefluit. Geen vogel, maar het geluid van de zeldzame vroedmeesterpad. De padden zitten hier onder de graven die op de zuidflank van de kerk liggen. Ze zijn erg trouw aan hun broedplaats. Om te voorkomen dat ze verstoord zouden worden, leg ik bloemen neer op de graven." 

Vilda Lars Soerink

Bijzondere pad

De vroedmeesterpad is een heel bijzonder dier. Ze legt haar eieren op het land en niet in het water. De eieren hangen als een snoer aan mekaar. Het mannetje wikkelt ze rond zijn achterpoten en draagt ze enkele weken met zich mee. Pas wanneer de kikkervisjes sterk genoeg zijn, deponeert hij ze in het water. De vroedmeesterpad is enkel ’s nachts actief. Dus om ze te horen, moet je ’s nachts op pad. 

Ignace Schops vertelt waarom hij bloemen legt op de graven:

De vroedmeesterpad op pad:

Videospeler inladen...

Beschermde graven

Burgemeester Jo Feytons heeft het verhaal gevolgd. Samen met Ignace legt hij nog één keer bloemen neer op de graven. Witte, zoals de traditie wil. “Nu ik weet dat de vroedmeesterpad hier zit, ga ik op het schepencollege voorstellen de graven te beschermen”, zegt Feytons, "zodat ze niet meer opgeruimd worden en de vroedmeesterpad er rustig kan blijven zitten."

Meest gelezen