Vliegtuigbom na mislukte pogingen met succes ontmanteld: evacuaties afgelopen

© thv

De ontmanteling van de oude Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd woensdagnamiddag iets na 16 uur tot een goed einde gebracht. De bewoners en handelaars uit de ruime omgeving, die voor de tweede dag op rij hun huizen en winkels moesten achterlaten, kunnen opnieuw naar huis. De bom werd dinsdagmiddag gevonden bij graafwerken op de Houtmarkt in het centrum van Veurne.

THV, CMA

Bij graafwerken voor de bouw van residentie Retorica op de Houtmarkt in Veurne stootten arbeiders dinsdag op een Amerikaanse vliegtuigbom. 70 centimeter groot en 125 kilo zwaar, waarvan de helft puur springstof. Het springtuig stond op scherp en mocht op geen enkele manier worden gemanipuleerd omdat er dan ontploffingsgevaar was.

LEES OOK: Tweede poging: centrum vandaag opnieuw ontruimd om vliegtuigbom te ontmantelen

Om 15.42 uur dinsdagmiddag kondigde burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) het algemeen nood- en interventieplan van Veurne af. Een tachtigtal gezinnen en heel wat ondernemers werden gevraagd hun huizen en zaken binnen een grote perimeter rond de vindplaats zo snel als mogelijk te verlaten. De evacuatie verliep bijzonder vlot en er was ook geen sprake van grote paniek bij de omwonenden.

De pogingen van de ontmijningsdienst om de ontstekingen van de bom te verwijderen, mislukten echter dinsdag. Daarop werd beslist de bom te stabiliseren en dieper in de bouwput te leggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen