1 weekmenu, 5 gerechten, 17,50 euro: met deze 5 gerechten reis je de wereld rond vanuit je bord
Tijdens de zomermaanden lijkt het nog net een tikkeltje moeilijker om te bedenken wat je vandaag precies wil eten, zeker als iedereen rond jou al in vakantiemodus lijkt te zijn. Nood aan inspiratie en vooral ook nood aan een vleugje vakantie? Dan nemen deze 5 gerechten jou mee de wereld rond, gewoon vanuit je bord. En eerlijk is eerlijk: 17,50 euro voor een wereldreis is een pak goedkoper dan écht naar die landen trekken. Smakelijk!
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op zaterdag bundelen we deze online in een weekmenu zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Deel gerust je klaargemaakte recept met HLN, zodat we samen van al dat lekkers kunnen genieten.
Maandag: frisse komkommer-venkelsalade met gebakken zeebaars
Venkel is deze maand op zijn best. Geen beter moment dan nu dus om er volop van te genieten. En dat doen we met deze frisse venkel-komkommersalade. Heerlijk met krokant gebakken zeebaars. Installeer je in een zonnige tuin en je waant je met dit gerecht helemaal aan de Mediterraanse zee.
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs: € 5 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 venkelknol
• 1 komkommer
• 1 granaatappel
• sap van 1 limoen
• 2 el fijngehakte dille
• 1 tl honing
• 4 zeebaarsfilets
• maïszetmeel
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de granaatappel door en haal er de pitjes uit. Vang het sap op. Meng voor de dressing 4 eetlepels olijfolie met het limoensap, granaatappelsap, de honing en de fijngehakte dille. Kruid met peper en zout.
Verwijder de harde kern van de venkel en bewaar het venkelgroen. Snijd de venkel in flinterdunne plakjes, liefst met een mandoline. Neem vervolgens de komkommer en schil met een dunschiller in de lengte lange komkommerlinten.
Meng de venkel onder de komkommer en giet er twee derde van de dressing bij. Hussel alles onder elkaar. Dep de visfilets eerst droog, kruid ze met peper en zout en wentel ze tot slot door wat maïszetmeel. Bak ze goudbruin en krokant in olijfolie.
Verdeel de salade over de borden en bestrooi met de granaatappelpitjes. Werk af met het venkelgroen en serveer de vis en dressing erbij.
Tip: Snijd een hoedje van de granaatappel weg en breek de vrucht zo open. Hou de stukken boven een kommetje, met de pitjes naar beneden, en klop ze er zachtjes met een houten lepel uit.
Dinsdag: Schnitzel caponata met pasta
Deze caponata duwt jou richting Italië. Een heerlijk Siciliaanse zoetzure salade van gestoofde zomergroenten die perfect matcht met een krokant gebakken schnitzel en al dente gekookte pasta. De Italiaanse keuken op zijn best!
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs : € 3,5 p.p
Ingrediënten
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 rode paprika
• 1 aubergine
• 4 tomaten
• enkele takjes tijm
• 2 el balsamico azijn
• 2 el suiker
• 100 g groene olijven
• 50 g kappertjes
• 4 schnitzels
• 400 g spaghetti
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de ui in partjes en de paprika en aubergine in blokjes. Roerbak de groenten samen met de geperste look zo’n 8 minuten op een hoog vuur. Kruid met peper en zout.
Ontpit de tomaten en snijd ze in stukken. Schep ze daarna mee onder de groenten en voeg ook de balsamico, de suiker, tijm, olijven en kappertjes toe. Roerbak alles nog eens 5 minuten.
Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water. Bak de schnitzels in olijfolie goudbruin en gaar. Snijd het vlees vervolgens in repen.
Verdeel de pasta en de caponata over de borden en leg er de repen schnitzel bij. Werk af met extra tijm.
Tip: De volgende dag smaakt de caponata nog beter. Beleg er een bruschetta mee of serveer als dipsaus bij gezouten crackers of broodstengels.
Woensdag: citroen-amandeltaart
Ook deze taart met citroen én amandel doet je wegdromen over Italiaanse oorden. Of je het nu eet als tussendoortje of als dessert: zo’n friszure taartspie smaakt altijd. Makkelijk mee te nemen naar het werk of op een picknick: win-win.
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 45 minuten
Prijs: € 3 p.p.
Ingrediënten voor 6 personen
• 120 g boter + extra om in te smeren, op kamertemperatuur
• 180 g fijne suiker
• 1 zakje vanillesuiker
• geraspte schil van 2 citroenen
• sap van 1 citroen
• 4 eieren
• 240 g amandelmeel
• 250 g ricotta
• poedersuiker
Zo maak je het
Beboter een springvorm met diameter 22 cm en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160°C.
Mix de boter met de suiker, vanillesuiker en geraspte citroenschil tot een glad beslag. Splits de eieren en voeg de eidooiers er één voor één en al mixend toe. Mix vervolgens het amandelmeel door het beslag. Spatel daarna de ricotta door het beslag.
Klop het eiwit stijf en meng onder het beslag. Giet het beslag in de taartvorm en schuif voor ongeveer 40 tot 45 minuten in de oven.
Laat de taart in de vorm volledig afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Tip: Citrussmaken verliezen door verhitting wat van hun kracht. Gebruik daarom zeker voldoende citroenrasp en -sap.
Donderdag: gebakken rijst met groene asperges en erwtjes
Deze lichte, frisse vegetarische rijstschotel valt gegarandeerd bij iedereen in de smaak en tovert je naar Azië. Het is een ideaal gerecht om op een warme zomeravond mee af te koelen.
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 2,50 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 sjalotten
• 2 teentjes knoflook
• 1 bussel groene asperges
• 150 g erwtjes
• 1 bosje basilicum
• 200 g volkorenrijst
• 1 el mirin
• 2 el sojasaus
• 1 takje verse rozemarijn
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Kook de rijst gaar in gezouten water en laat die daarna wat afkoelen.
Snipper de sjalotten, spoel de asperges en verwijder van die laatste de harde onderkant. Snijd de asperges in stukken van 2 cm en hak de rozemarijnblaadjes fijn. Neem een pan, giet er olijfolie in en roerbak daar vervolgens 4 minuten de asperges met de sjalotten in. Voeg de geperste look, de erwtjes en de rozemarijn toe, en roerbak dit nog eens 4 minuten. Schep alles goed om. Voeg de mirin en de sojasaus toe, doe er de gekookte rijst bij en laat alles goed opwarmen. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Doe basilicum in een blender en giet er een scheut olijfolie bij. Kruid alles met peper en zout en mix glad. Serveer de gebakken rijst met de basilicumolie.
Tip: Let er bij de aankoop van asperges op dat ze nog mooi groen en stevig zijn. Ze mogen wat doorbuigen, maar niet te veel.
Vrijdag: rundshamburger met spek en spiegelei
Eindigen doen we op vrijdag met een vettige, typisch Amerikaanse hamburger. Tegen een sappige hamburger met krokant gebakken spek en een spiegeleitje zeggen wij nooit nee. Op 20 minuten tijd smul je van dit heerlijke gerecht voor amper 3,5 euro per persoon.
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 3,5 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui, in ringen
• 1 tomaat, in plakjes
• 1 handvol krulsla
• 1 el fijngehakte dragon
• 1 el fijngehakte bieslook
• 4 rundshamburgers
• 8 gerookte speklapjes
• 4 eieren
• 4 pistolets
• 4 el mayonaise
• 1 el ketchup
• 1 snuf currypoeder
• 1 snuf chilipoeder
• boter
• peper & zout
Zo maak je het
Bak de hamburgers in boter goudbruin en gaar. Haal ze uit de pan en bak daarna de uiringen goudbruin in dezelfde pan.
Maak en bak 4 spiegeleitjes van de eieren. Kruid ze met peper en zout, en strooi er de verse kruiden over. Bak de lapjes spek krokant in wat boter.
Snijd de broodjes open. Meng de ketchup onder de mayonaise en kruid bij met het currypoeder en de chilipoeder.
Bestrijk de onderste helften van de broodjes met het sausje. Beleg met wat sla, een burger, 2 lapjes spek, uiringen, een plakje tomaat en het spiegelei. Lepel er nog wat saus over en sluit de broodjes. Serveer eventueel met frietjes.
Tip: Voor extra crunch kan je de broodjes nog besmeren met boter en ze met de snijkant naar boven 1 minuut onder de ovengrill zetten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Mijnenergie
Uitsteltermijn plaatsing digitale meter bijna ten einde: is vrees voor factuurshock terecht?
De uitsteltermijn voor de plaatsing van de digitale meter loopt bijna af. Wie tussen 2009 en 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kan die meter nog tot 31 december van dit jaar tijdelijk weigeren. Veel consumenten vrezen dat het einde van die uitsteltermijn meteen ook een stevige opstoot op de energiefactuur met zich zal meebrengen. Mijnenergie.be ging na of die angst gerechtvaardigd is. -
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten