Themabeeld ©  Shutterstock

WHO roept apenpokkenvirus uit tot “wereldwijde gezondheidscrisis”

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het apenpokkenvirus uitgeroepen tot een wereldwijde gezondheidscrisis. Dat heeft WHO-topman Tedros Ghebreyesus zaterdag bekendgemaakt op een persconferentie.

tg, gjs, jvh

De classificatie ‘wereldgezondheidscrisis’ is de hoogste waarschuwing die de WHO kan geven, en volgt op een wereldwijde toename van het aantal gevallen. Het is nog maar de derde keer dat een dergelijke noodsituatie op gezondheidsvlak wordt uitgeroepen: de vorige keren was bij de coronapandemie en voor polio.

Er zijn nu meer dan 16.000 gevallen gemeld in 75 verschillende landen. Europa blijft het epicentrum van de huidige uitbraak, vooral mannen die seks hebben met mannen raken besmet met het virus. Vijf mensen kwamen tijdens de huidige virusuitbraak al om het leven door het virus, allemaal in Afrika.

“Een van de sterkste tools tegen de verspreiding van het virus is informatie. Hoe meer mensen die kwetsbaar zijn daarover beschikken, hoe beter ze zichzelf kunnen beschermen”, aldus de algemeen directeur. De WHO heeft dan ook haar gezondheidsrichtlijnen aangepast voor mannen die seks hebben met mannen, en blijft samenwerken met maatschappelijke organisaties.

In België waren dinsdag volgens de laatste cijfers 331 bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokken geregistreerd. Zorgverleners en mensen die een onbeschermd hoogrisicocontact hadden met een besmet iemand laten zich best vaccineren tegen de ziekte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer