De elektriciteitsfactuur van Tomorrowland: niet de lichteffecten blijken de grote energievreter

Niet de podia vreten de meeste elektriciteit. ©  Kris Van Exel

Stroomgeneratoren, duizenden lampen, honderden vierkante meters videoscherm, … Verrassend genoeg is het niet daar waar het grootste deel van de elektriciteitsfactuur van Tomorrowland naartoe gaat. “Maar we gaan ook verduurzamen.”

Greg Van Roosbroeck

Om met de deur in huis te vallen: een getal plakken op de elektriciteitsfactuur van Tomorrowland anno 2022, dat wil de organisatie nog niet doen. Maar het zal meer zijn dan de factuur van de editie in 2019. Sindsdien zijn de energieprijzen voor iedereen in Europa exponentieel gestegen. Ook voor het immer feeërieke festival in Boom.

“Bovendien zijn er dit jaar echt wel wat uitzonderlijke dingen die de factuur zullen beïnvloeden”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “We zitten voor het eerst met drie weekends in plaats van twee. En we hebben al zeer warm weer gehad, waardoor we onze koelcellen ook tussen weekends door hebben laten draaien.”

Koelcellen, het hoge woord is eruit. Koelcellen die de vijfhonderd verschillende festivalgerechten koud moeten houden in gloeiend hete tijden. Het is de grote energievreter. Niet de 270 meter brede Reflection of Love-stage is de elektriciteitsverbruiker, je weet wel: het hoofdpodium met 990 vierkante meter aan videoschermen, 1.273 lampen, 214 speakers en 61 lasers. “Dat draait alleen maar tijdens de weekends”, zegt Wilmsen. “Bovendien werken al onze schermen en lichteffecten intussen op energiezuinige ledverlichting.”

Tomorrowland heeft 1,5 kilometer aan eet- en drankstanden. Door de extreme hitte moeten de koelcellen extra hard draaien.  ©  Kris Van Exel

1,5 kilometer aan eet- en drankstanden

Wel dus de grote slokop: de airconditioning en de ‘food & beverage’. “Denk eetstanden, restaurants, koelcellen en catering voor de crew die voortdurend koel gehouden moet worden”, zegt Wilmsen. “We hebben een apart magazijn in Rumst dat we drie maanden lang huren en waar we de meeste food & beverage-voorbereidingen doen. Maar we willen uiteraard aan alle hygiëneregels voor de horeca voldoen, en dan is koeling op het festival zelf heel noodzakelijk.”

In totaal heeft Tomorrowland vier foodareas op het terrein, goed voor 1,5 kilometer aan eet- en drankstanden. Meer dan tweeduizend mensen zijn bezig met food & beverage. Om die van elektriciteit te voorzien, gebruikt Tomorrowland stroomgeneratoren. Ook de verschillende podia, met de Mainstage en de Freedom Stage als twee voornaamste verbruikers, halen daar elektriciteit uit. “Verder zetten we aan de inkom batterijen die gevoed worden vanuit het vaste net”, zegt Wilmsen. “De koelcellen worden in de tussenweken maximaal op het vaste netwerk gezet, wat momenteel nog niet over het hele terrein is.”

Het kan nog niet anders, daar in het groen van De Schorre. Ook al investeert Tomorrowland sinds 2015 elk jaar in een vast stroomnetwerk in de grond. Om het verbruik naar beneden te krijgen, én om minder geluid te maken. Want zo’n generator maakt ook een immens lawaai. Maar een groot vast netwerk ligt er dus nog niet, daar in Boom.

“We zitten nog altijd op een provinciaal domein”, zegt Wilmsen. “Behalve in de sporthal van hockeyclub Braxgata die we een maand lang huren en gebruiken als mediadorp, de inkomzone tot aan De Pitte, en een deel van de zone in de buurt van de Vlindertent, is er nergens een vast netwerk voorzien. We komen aan in juni met niks. En het is de bedoeling dat we het domein in augustus ook zo achterlaten.”

1.547 ton CO₂-uitstoot

Komt ook op de factuur: een apart magazijn in Schelle dat Tomorrowland huurt om decorstukken in te stockeren, een jaar lang, en de kantoren in Antwerpen. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis het festival twee keer annuleerde, verbruikte Tomorrowland 3,5 gigawattuur aan elektriciteit, goed voor een uitstoot van 1.547 ton CO₂. Tegen 2026 wil het festival die uitstoot met 75% (1.160 ton) verminderen dankzij onder meer hernieuwbare energie en zonnepanelen. Voor de overige 25% belooft het als compensatie bomen en andere groene projecten aan te planten.

“Voor Tomorrowland is het een spreidstand”, besluit Debby Wilmsen. “Het is mensen van over de hele wereld ontvangen in een stad die we opbouwen van nul en die zo comfortabel en veilig mogelijk is. Tegelijk willen we onze internationale kracht gebruiken om op lange termijn te verduurzamen. De grote lijnen zijn uitgetekend en elk jaar gaan we een stap vooruit. Vooral op het vlak van energie, water en omgeving. Daarnaast willen we via onze community en ons groot bereik ook dingen in beweging zetten. Zo dragen we ook een steentje bij.”