©  BELGA

Lukt het Yves Vanderhaeghe en KV Oostende opnieuw om te stunten op Anderlecht? “We hebben al getoond dat we het kunnen”

Speeldag 1 en KV Oostende heeft meteen een missie: opnieuw stunten bij de aftrap van het nieuwe seizoen. Drie jaar geleden won KV Oostende op de openingsspeeldag op het veld van Anderlecht en dat kunstje willen Yves Vanderhaeghe en Robbie D’Haese maar al te graag overdoen. Een uitstekende voorbereiding sterkt de hoop op puntengewin. “Maar als we meteen willen winnen op het veld van een topploeg, dan moet echt álles meezitten”, zegt coach Yves Vanderhaeghe.

Junior Verbeeke

Meer dan zestig goals, enkele uitstekende resultaten en een goed gevoel: KV Oostende heeft zijn beste voorbereiding in jaren achter de rug. Tegen Vitesse was ook te merken dat Yves Vanderhaeghe stilaan richting een typeploeg evolueert, met drie centrale verdedigers en twee wingbacks.

“Onze voorbereiding was over het algemeen gewoon goed”, vertelt Vanderhaeghe. “Tegen Vitesse hebben we nog het een en ander geprobeerd en daar zijn we opnieuw wat wijzer geworden. We mogen niet vergeten dat we ook twee keer verloren hebben: tegen Harelbeke en Kortrijk. Al was die laatste nederlaag misschien ook wat te wijten aan de vermoeidheid. Ook het feit dat we twee keer vijf goals hebben geïncasseerd, moeten we in de gaten houden.”

Weliswaar tekende KVO meermaals zelf voor een karrenvracht aan doelpunten tijdens de oefenwedstrijden. “De wil om te scoren, ook tegen mindere ploegen uit lagere reeksen, was er altijd. Er waren momenten dat mijn spelers vergaten om door te gaan, een beetje uit gemakzucht. Dan zijn we er blijven op hameren om de match gaande te houden.”

We gaan er geen doekjes om winden: Vanderhaeghe en zijn Kustboys stappen zondag met een goed gevoel op de bus naar Anderlecht. Gesterkt door de gedachte dat een stunt op de openingsspeeldag zomaar kan. U herinnert zich wellicht nog 28 juli 2019, de dag dat KV Oostende tijdens de eerste wedstrijd na de terugkeer van Vincent Kompany – toen nog als speler-trainer – doodleuk met 1-2 ging winnen in het Astridpark. Paars-wit donderde meteen van de roze wolk die de terugkeer van Kompany wekenlang had gecreëerd.

“Het beste bewijs dat we punten kunnen pakken”, weet ook Robbie D’Haese, die er toen bij was. “Tegen topploegen kunnen we altijd een beetje meer. We kijken er gewoon naar uit, want het mag stilaan gaan beginnen. Op verplaatsing beginnen op Anderlecht blijft natuurlijk moeilijk: het is een absolute topploeg. Voor ons is die wedstrijd een mooie uitdaging. Zij móéten winnen en hebben alles te verliezen. KV Oostende heeft zondag gewoon niets te verliezen. Als we geloven in onze eigen kwaliteiten en gewoon onze match spelen, is alles mogelijk. We hebben al getoond dat we het kunnen.”

Vechten voor plaatsje

Vanderhaeghe wil het allemaal best geloven, maar spreekt met twee woorden. “Ik zie de honger in mijn groep om voor een resultaat te gaan”, knikt hij. “Maar of we meteen klaar zijn om op verplaatsing te winnen bij een topploeg? Daarvoor moet echt alles meezitten. Maar de werklust en de wil zijn aanwezig en ook de gretigheid van onze jonge groep zal een rol spelen.”

Dat zag D’Haese ook tijdens de voorbereiding: de kern is ruim maar piepjong, en daardoor ligt de intensiteit hoog. “Iedereen wil vechten voor zijn plaatsje, ik ook”, zegt D’Haese, die tijdens de galawedstrijd tegen Vitesse op rechts werd uitgespeeld. “Er werd de laatste weken hard gewerkt, ook op het gebied van tactiek. Ik denk dat we nu wel onze draai hebben gevonden met die drie centrale verdedigers. De overwinning tegen Vitesse gaf ons ook wel vertrouwen, al mogen we niet overdrijven. Die gasten zijn amper twee of drie weken aan het trainen en hebben tijdens de rust ook een aantal wissels doorgevoerd. Zij zitten nog volop in de voorbereiding, voor ons was die wedstrijd een soort van generale repetitie op het nieuwe seizoen. En dat zag je uiteindelijk ook aan het resultaat.”

Voor KVO zou het wel enorm positief zijn moest er zondag iets geraapt worden in Brussel. Want de kalender oogt de komende weken zwaar. Na Anderlecht volgen Mechelen, Charleroi en Gent. “Je kan dat ook anders bekijken”, vertelt D’Haese. “Als we weinig punten halen, kan je stellen dat we meteen heel wat topploegen voorgeschoteld kregen. En als we toch hier en daar punten sprokkelen, is dat meteen mooi meegenomen. Bonus, dus. Ik ben een positieve mens, hè. (lacht) Even serieus: ik ga er wel van uit dat we goed aan het seizoen kunnen beginnen. Het gevoel is er. We trainen al wekenlang uitstekend.”

Nog enkele vraagtekens

En dat zag zijn coach ook. KV Oostende wordt door waarnemers, door het gebrek aan transfers en ervaring, dit seizoen nochtans niet al te hoog ingeschat. Aan de Kustboys om die mensen lik op stuk te geven. “We hebben al getoond dat we aardig kunnen combineren. En er waren twee mooie zeges tegen Zulte Waregem en Amiens”, geeft Vanderhaeghe nog mee. “Het wordt belangrijk om onze structuur te houden en het defensieve compartiment te sluiten. Dat zal toch wel cruciaal worden als we resultaten willen pakken. Of ik ondertussen al een typeploeg heb? Het was niet evident om dertig spelers evenveel speelminuten te gunnen, dus er zijn nog enkele vraagtekens. En op Anderlecht zullen jullie dan we zien of die typeploeg er effectief al is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer