Hoe ontspant CEO Wouter Torfs zich op vakantie? Dit zijn zijn kijk-, luister- en leestips

Eerder dit jaar kondigde CEO Wouter Torfs een opmerkelijke carrièreswitch aan. Na 35 jaar Schoenen Torfs te hebben geleid, begint de 64-jarige ondernemer volgend jaar aan een nieuw hoofdstuk als voorzitter van het CAW, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. Ook zal Wouter Torfs meer tijd maken voor zijn familie, én voor boeken, vertelt hij aan VRT NWS. Laat je hieronder inspireren door de boeiende kijk-, luister- en leestips van Wouter Torfs.

Bij een vakantie horen een leuke podcast, een goed boek en een fijne film of serie. Of je nu onderweg bent, in een strandstoel ligt of af te rekenen krijgt met slecht weer: met deze tips hoef je je alvast niet te vervelen. 

De favoriete podcast van Wouter Torfs: "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo

Op een drukke werkdag of voor een belangrijke vergadering laat Wouter Torfs zich graag inspireren door de wijze woorden van de Duitse leraar en filosoof Eckhart Tolle. "Op YouTube zoek ik regelmatig lezingen op van Tolle over mindfulness. Schoonheid, zegt Tolle dan, waar ieder van ons zo naarstig naar op zoek is, bevindt zich eigenlijk gewoon in het hier en nu. Zijn lezingen brengen me tot rust en geven me telkens weer nieuwe inzichten. Ze zorgen ervoor dat ik me vlak voor een meeting in een goede mental state bevind."

Het stukje geschiedenis dat we allemaal in het vijfde leerjaar op een droge manier bestudeerd hebben, brengt Bart Van Loo helemaal tot leven

Behalve van de lezingen van Tolle is Wouter Torfs ook een grote fan van de podcast "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo. "Deze podcast, over het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw, is ondertussen een echte klassieker geworden. Het gelijknamige boek van Van Loo heb ik niet gelezen, maar toen ik hem er enthousiast over bezig hoorde tijdens een televisieprogramma, ben ik meteen naar de podcast beginnen luisteren. Het stukje geschiedenis dat we allemaal in het vijfde leerjaar op een droge manier bestudeerd hebben, brengt Van Loo helemaal tot leven."

Een fantastische satire volgens Wouter Torfs: "Het vreugdevuur der ijdelheden" van Tom Wolfe

"Ik lees heel graag en wissel ook regelmatig af tussen fictie en non-fictie. De non-fictieboeken die ik uitkies, leren me vaak iets bij over management, leiderschap of ondernemen. Zo heb ik bijvoorbeeld echt genoten van "Conscious business" (in het Nederlands vertaald als "Bewust in zaken"), een heel leerrijk boek van Fred Kofman. Kofman reikt je een aantal sleutels aan die hij essentieel acht om op een verantwoordelijke, duurzame en bewuste manier te ondernemen. Hij benadrukt de kracht van authentieke communicatie, nederigheid en het omgaan met conflicten."

Op dit moment verdiept Torfs zich in een fictieboek, de satirische roman "The bonfire of the vanities", in het Nederlands vertaald als "Het vreugdevuur der ijdelheden", van de Amerikaanse auteur Tom Wolfe. "Het boek is al meer dan 30 jaar oud en het speelt zich af in Manhattan, New York. Je leest het verhaal van Sherman McCoy, een rijke, witte beursbelegger, die betrokken raakt bij een ongeluk in The Bronx waarbij een zwarte jongen aangereden wordt. Het ongeluk zal de neergang van McCoy betekenen. Het hele verhaal is een gigantisch wespennest en Wolfe beschrijft dit op een fantastische manier."

© Uitgeverij Prometheus

Toeval dat de podcast- en boekentips van Wouter Torfs allemaal over ondernemen of ondernemers gaan? "Het boek van Wolfe heb ik niet bewust om die reden gekozen", vertelt Torfs. "Hij is een beroemde Amerikaanse auteur en "Het vreugdevuur der ijdelheden" was ik ergens in een top 20-lijst met de beste Amerikaanse boeken tegengekomen. Maar ja, in het algemeen verdiep ik me graag in onderwerpen waar ik iets uit kan leren."

De favoriete tv-reeks van Wouter Torfs en zijn kleinzoon: "Buurman en buurman"

Wouter Torfs kijkt in het algemeen niet zo vaak naar televisiereeksen, en al zeker niet op reis. "Series kijken op vakantie doe ik absoluut niet, ook niet als het regent. De laptopschermen blijven dicht", vertelt Torfs. "Op vakantie lees ik wel heel graag boeken, al zou ik hier graag nog vaker tijd voor maken. Mijn goede voornemen voor volgend jaar, wanneer ik een stapje terug doe, is dan ook om meer te lezen. Tijdens de reis die ik eind augustus zal maken met mijn kleinkinderen in Piëmont in Noord-Italië zal veel lezen nog niet echt een optie zijn, denk ik."

Programma's waarin men kwetsbare mensen op een krachtige manier toont, vind ik prachtig

"Liever dan naar televisiereeksen, kijk ik heel graag naar sportprogramma's zoals "Vive le vélo". Toch zijn er twee Netflixreeksen die ik enorm graag gezien heb. "Peaky blinders", een reeks over een criminele organisatie in Birmingham begin de jaren 1900, en "Shtisel", een serie over orthodoxe joden in Jeruzalem, zijn beiden pareltjes. Een derde programma waar ik geweldig van genoten heb, is "Restaurant misverstand" van Dieter Coppens, waarin hij een restaurant opent met personeelsleden die lijden aan jongdementie. Programma's waarin men kwetsbare mensen op een krachtige manier toont, vind ik prachtig."

Een televisiereeks die Wouter Torfs enorm graag bekijkt samen met zijn kleinzoon is "Buurman en buurman". "De reeks is al een vrij oude Tsjecho-Slowaakse animatiereeks die er niet meer al te modern uitziet. Het gaat over twee klussende buurmannen waarbij alles voortdurend in het honderd loopt. Mijn tweejarige kleinzoon haalt zó veel plezier uit de reeks, wat het voor mij natuurlijk ook heel plezierig maakt", besluit Wouter Torfs.

Bekijk hier een aflevering van "Buurman en buurman":

Meest gelezen