Odesa City Hall Press Office

Zelenski: "Aanval op Odessa is Russische barbaarsheid", Rusland spreekt van "raketten op militaire infrastructuur"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de raketaanval op Odessa, de belangrijke Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee, veroordeeld als "duidelijke Russische barbaarsheid". In een videoboodschap zei hij dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor de overwinning". Voor het eerst hebben de Russen ook erkend dat de raketten van hen afkomstig waren.

Volgens het leger van Oekraïne zijn er gisteren vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden "haveninfrastructuur" hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald. Maksim Martsjenko, de gouverneur van de regio, maakte bovendien melding van "een aantal gewonden".

De explosies volgden amper een dag na de deals die Rusland en Oekraïne met Turkije en de Verenigde Naties sloten over het hervatten van de graanuitvoer via Oekraïense havens aan de Zwarte Zee en werd internationaal veroordeeld. 

Volgens Oekraïens president Zelenski heeft Rusland zich met de raketaanval politiek blootgegeven. "Als iemand in de wereld eerder heeft gezegd dat het nodig is om een dialoog met Rusland te voeren, om zo een wapenstilstand overeen te komen zonder ons grondgebied van de bezetters te bevrijden, dan hebben de raketten van vandaag deze mogelijkheid vernietigd", zei hij:

Videospeler inladen...

"Serieuze twijfels"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een verklaring dat de aanval "serieuze twijfels creëert over de Russische geloofwaardigheid met betrekking tot de deals." 

Een officiële reactie van Rusland bleef lang uit, zo zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. "De enige reactie die we hebben, komt van de Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, die zei dat de Russen hem hebben verzekerd dat ze er niks mee te maken hebben." 

De raketten kwamen uit de richting van de zee en daar is niet veel anders dan Russische oorlogsschepen

Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp

"De raketten kwamen uit de richting van de zee en daar is niet veel anders dan Russische oorlogsschepen, onderzeeërs en kennelijk wordt er soms ook iets vanuit de Krim afgeschoten. Dus er is niet echt een andere kandidaat voor", redeneert Groot Koerkamp.

BEKIJK - "Gelukkig konden we schuilen in de ondergrondse garage":

Videospeler inladen...

Dreiging van raketaanvallen blijft

Een juiste inschatting, want intussen heeft de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova ook effectief bevestigd dat de raketten van het Russische leger kwamen. "Kalibr-raketten hebben militaire infrastructuur verwoest in de haven van Odessa met een precisiebombardement", schreef Zakharova op haar Telegramaccount als reactie op de verklaring van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Een bekende televisiejournalist die ook lid is van het Russische parlement, Jevgeni Papov, zei aan BBC News ongeveer hetzelfde. "'Het akkoord belet ons niet om dat soort operaties uit te voeren.'", citeert Groot Koerkamp hem. "Wat Rusland betreft, althans in de officiële berichten, blijft de deal over de graanexport van kracht en zal het land er alles aan doen om die graantransporten te laten doorgaan."

BEKIJK - "Wat Rusland ook zegt en belooft, het zal altijd een manier vinden om het akkoord niet uit te voeren." De Oekraïense president Zelenski is niet verrast door de raketaanval.

Videospeler inladen...

Oekraïne noemde de aanval gisteren een klap in het gezicht van Turks president Erdogan en VN-secretaris-generaal Guterres. "Maar wat Oekraïne ook doet of zegt: het heeft geen invloed op wat Rusland verder doet op het slagveld. Je mag niet vergeten dat die aanval in Odessa past in een heel scala aan raketaanvallen. In het hele land moeten Oekraïners daar rekening mee blijven houden."

Chaos creëren

Je zou kunnen redeneren dat het Kremlin met de aanvallen in Odessa wereldwijd alleen maar meer wrevel en ergernis wekt. Welk belang heeft het Kremlin daar eigenlijk bij? "Rusland benadrukt zelf dat het er alles aan doet om ervoor te zorgen dat die graanexport, maar ook de gasexport goed verlopen", zegt Groot Koerkamp. "Het is volgens hen de schuld van de tegenpartij dat er allerlei kinken in de kabel zijn."

Je kunt hieruit wel opmaken dat het Kremlin er blijkbaar baat bij heeft om onrust te zaaien in de wereld

Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp

"Maar je kunt hieruit wel opmaken dat het Kremlin er blijkbaar baat bij heeft om onrust te zaaien in de wereld. Ze zeggen bijvoorbeeld dat 'de Westerse sancties ons niet treffen, maar wel Westerse consumenten en kiezers'. Die vermeende chaos die daarover in de wereld ontstaat, zou er in de optiek van Rusland wel eens voor kunnen zorgen dat er kritiek komt op de sancties. Dat is een 'wapen' dat op termijn wel eens in het voordeel van Rusland zou kunnen werken."

Beluister hier het hele gesprek met Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen