© *

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vlaamse Verdedigings Liga moet voor strafrechter verschijnen

De Vlaamse Verdedigings Liga (VVL) wordt door het Antwerpse parket gedagvaard naar aanleiding van de klacht die Gelijkekansencentrum Unia vorig jaar indiende voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van racistische boodschappen. De extreem-rechtse splintergroep VVL van Gunther Vleminx lag gisteren nog zwaar onder vuur voor de ranzige racistische commentaren die het op Facebook postte over de dood van de 15-jarige Genkse jongen Ramzi Kaddouri.

Geert Neyt

De tientallen rauw racistische commentaren na het dodelijke verkeersongeval in Marokko van de 15-jarige Ramzi veroorzaakten een golf van verontwaardiging, ook bij politici.

De racistische reacties doken vooral op op de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga, een extreem rechtse splinterbeweging die “zich verzet tegen de massamigratie en de islamisering van Vlaanderen” en wordt beheerd door Gunter Vleminx, die graag op de foto gaat met Filip Dewinter. De pagina wordt leuk gevonden door meer dan 23.000 mensen.

Het Gelijkensencentrum Unia liet gisteren weten dat het al vorig jaar een klacht had ingediend tegen VVL wegens de algemene teneur van grof racisme en het verspreiden van haatboodschappen. “Het ging niet om een individueel geval maar om het geheel van racistische uitlatingen die telkens weer verschenen op die pagina”, aldus Bram Sebrechts van Unia.

Het parket van Antwerpen heeft de zaak onderzocht en afgerond. “De klacht wordt niet geseponeerd”, zegt Stephanie Chomé van het Antwerpse parket. “Integendeel, er komt, wellicht nog in het najaar, een dagvaarding voor de strafrechter. We zoeken alleen nog uit tegen wie precies en voor welke feiten.”

De racistische uitlatingen zijn ondertussen verwijderd van de Facebookpagina van VVL maar de opschudding zal allicht het dossier alleen maar verzwaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER