Eerste publieke terechtstelling in Iran in twee jaar: "Repressie neemt toe"

Iran heeft gisteren zijn eerste publieke executie in meer dan twee jaar uitgevoerd, een man die veroordeeld was voor de moord op een agent werd opgehangen. Dat heeft de Noorse ngo Iran Human Rights (IHR) gemeld op basis van informatie van Iraanse staatsmedia. De ngo uit haar bezorgdheid over deze praktijken en de toenemende repressie in het land.

De veroordeelde man, Iman Sabzikar, was een arbeider, die beschuldigd werd voor de moord op een politieagent begin dit jaar in de zuidelijke stad Shiraz. In de vroege ochtend werd hij op de plaats van het misdrijf opgehangen, vertelde Iran Human Rights. De straf door publieke ophanging werd begin juli bevestigd door het Iraanse Hooggerechtshof.

De hervatting van deze wrede straf in het openbaar is bedoeld om de mensen bang te maken en te intimideren  zodat ze niet zouden protesteren 

Directeur van Iran Human Rights (IHR)

"De hervatting van deze wrede straf in het openbaar is bedoeld om de mensen bang te maken en te intimideren zodat ze niet zouden protesteren", zegt Mahmood Amiry-Moghaddam, directeur van Iran Human Rights. Executies in Iran vinden meestal plaats binnen de gevangenismuren.

Openbare executies worden gebruikt als afschrikmiddel "vooral als het gaat over een moord op een lid van de veiligheidstroepen", vulde de directeur aan. Hij roept de internationale gemeenschap op om krachtig te reageren en te protesteren tegen deze "middeleeuwse" praktijk.

"Aantal executies verdubbeld"

De laatste openbare executie in Iran dateert van 11 juni 2020, volgens IHR. Maar de ngo vreest dat vier mannen, die ook ter dood zijn veroordeeld voor gelijkaardige moorden op politieagenten, hetzelfde lot zullen ondergaan.

Volgens IHR is het aantal executies in de Islamitische Republiek in de eerste helft dit jaar verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op dit ogenblik zitten de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele  en professor Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de VUB in Brussel, vast in een Iraanse cel. 

Meest gelezen