De serval werd door de brandweer gevat.
Brandweerzone Centrum

Brandweer vangt serval die al dagen losliep in en rond Gent: "Vrij risicovolle operatie"

In Mariakerke, bij Gent, heeft de brandweer de serval gevangen die al enkele dagen losliep in de stad. Een serval is een vrij grote wilde katachtige die eigenlijk thuishoort op de Afrikaanse savanne en die je in ons land niet mag houden als huisdier. De brandweer wist het dier uiteindelijk in de buurt van een café in te sluiten met netten. 

Een paar dagen geleden circuleerden plots filmpjes op het internet van een heuse serval, een wilde katachtige die wat weg heeft van een jachtluipaard, die door onder meer Wondelgem en Ledeberg zwierf. Ook de dienst "Redden van dieren" van de brandweerzone Centrum kreeg die beelden te zien en startte een zoektocht. 

Uiteindelijk kreeg de brandweer vanochtend een melding van mensen die het dier hadden gespot in de buurt van het terras van café Den Boer in Mariakerke. "De serval was vrij rustig", legt brandweersergeant Nico De Craene uit. "We konden het dier van op een afstand in het oog houden. Het was in eerste instantie de bedoeling om het te laten verdoven vanop afstand door een dierenarts, maar er was niemand beschikbaar. Toen het dier zich terugtrok tussen enkele containers zagen we onze kans. We hebben het dan kunnen insluiten met netten en kunnen vangen."

De Craene vond die operatie "toch niet te onderschatten". "Het zijn vrij wilde dieren, uiteindelijk zijn het de kleinste panterachtigen uit Afrika. Die zijn moeilijk benaderbaar: op 5 meter afstand was de serval al aan het blazen en uithalen naar ons. Dus daar zijn wel wat risico's aan verbonden, want ze kunnen lelijk uithalen. Gelukkig hebben we de nodige beschermende middelen."

BEKIJK - De serval is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek:

Videospeler inladen...

Verboden huisdier

Voor zover het team van De Craene kon inschatten, was het dier in goede gezondheid. De serval zal worden overgebracht naar het Natuurhulpcentrum Opglabbeek waar die verder zal worden onderzocht en verzorgd. "Dierenwelzijn is al op de hoogte. Wellicht zal de serval, die in ons land wordt beschouwd als een illegaal huisdier, in beslag worden genomen." 

Wellicht zal de serval, die in ons land wordt beschouwd als een illegaal huisdier, in beslag worden genomen

Nico De Craene, brandweerzone Centrum

Eerder was er ook sprake van een jong, maar daarover was geen zekerheid. De brandweer heeft het zelf ook nergens opgemerkt.

Van wie de serval was, is niet duidelijk. "Wellicht hield iemand het als - verboden - huisdier. Het is een vrij wild dier, dus het is niet zo evident om het te houden. Ze ontsnappen regelmatig en dan krijg je zulke scenario's natuurlijk." Het was al de derde keer in enkele jaren tijd dat de brandweer in de regio Gent een loslopende serval moest vatten.

Meest gelezen