Flickr CC/Rolf Dietrich Brecher

Brandweer heeft nu al twee keer meer wespennesten verdelgd dan vorig jaar

Er zijn dit jaar meer wespen in Brussel. De brandweer heeft tot nu toe al 218 wespennesten verdelgd. Vorig jaar waren dat er honderd. “Wespen zijn nuttige insecten en het is onnodig ze te verdelgen als ze geen gevaar of overlast vormen.”

Ook in omliggende streken en landen is deze zomer sprake van een forse toename van het aantal wespen. In de provincie Limburg heeft de brandweer al meer dan 8.200 wespennesten vernietigd, meldt VRT NWS. In Amsterdam worden deze zomer vijf keer meer wespen geteld, weet de regionale nieuwszender AT5. In Frankrijk tellen private verdelgers twintig tot veertig procent meer interventies voor wespennesten.

De Brusselse brandweer telt nu al twee keer zoveel interventies als vorig jaar. “In 2020 waren er 220 verdelgingen, vorig jaar waren het er honderd. Dit jaar zijn het er reeds 218,” zegt Walter Derieuw, de woordvoerder van de Brusselse brandweer. Dat er meer wespen te zien zijn heeft te maken met het warme weer, niet alleen deze zomer.

“Door de zachte winter zijn er meer koninginnen overgebleven om nieuwe nesten te bouwen,” legt de brandweerwoordvoerder uit. “Ik zou er wel willen op wijzen dat wespen nuttige insecten zijn en dat het onnodig is ze te verdelgen als ze geen gevaar of overlast vormen.”

Sinds 2019 krijgt de Brusselse brandweer ook te maken met de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot die een gevaar betekent voor de bijenpopulatie. De grotere wespensoort wordt in Brussel steeds vaker waargenomen, bleek vorige maand uit een parlementaire vraag. “Er waren dit jaar enkele primaire nesten van Aziatische hoornaars, maar er zijn meer verdelgingen na de zomer als de secundaire nesten zichtbaar worden in de bomen of andere hoger gelegen plaatsen,” aldus Derieuw nog.

Meest gelezen