Videospeler inladen...

Meer dan duizend migranten en vluchtelingen aangekomen in Italië

In Italië zijn meer dan duizend vluchtelingen en migranten gered. Deze grote groep kwam sinds vannacht aan land op de eilanden Sicilië, Lampedusa en in de regio Calabrië. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten en organisaties, die migranten in nood op zee oppikken, gemeld. 

De grootste groep migranten en vluchtelingen, zo'n 675 mensen, kwam aan land dankzij de Italiaanse kustwacht, volgens lokale media. De groep dobberde rond op de Middellandse Zee in een vissersboot ten noorden van Libië, op zowat 370 kilometer van de kust van Calabrië.

De opvarenden werden door de bemanning van een vrachtschip van de vissersboot gehaald. Vervolgens werd de groep overgedragen aan de Italiaanse kustwacht. Op de vissersboot trof de kustwacht vijf doden aan.

BEKIJK - Migranten en vluchtelingen worden gered voor de kust van Italië :

Videospeler inladen...

Op het eiland Lampedusa arriveerden in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer vijftien bootjes met in totaal zo'n 520 mensen uit vooral Afghanistan, Pakistan, Soedan, Ethiopië, Eritrea, Somalië en Nigeria. Velen zouden vertrokken zijn vanuit de Libische haven Zuwarah, volgens Italiaanse media.

De hulporganisaties die op zee actief zijn, brengen de noodlijdende migranten niet naar Noord-Afrika omdat het daar te gevaarlijk voor hen is. Zo heeft de organisatie Seawatch laten weten dat momenteel 428 migranten aan boord van het schip SeaWatch3  aan het wachten zijn tot ze een Italiaanse haven mogen binnenvaren.

De organisatie OceanViking heeft naar eigen zeggen 87 mensen vanop opblaasbootjes op zee gered, onder wie 57 minderjarigen.

Heet hangijzer in Italiaanse politiek

Dit jaar zijn al zeker 35.000 vluchtelingen en migranten gered en in Italië aan land gegaan. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 25.500 en in 2020 bijna 11.000.

De aankomst van deze mensen vormt al jaren een heet hangijzer in de Italiaanse politiek en in de relaties van Italië met de Europese Unie. De EU doet volgens Italië te weinig om hen te helpen bij het opvangen en overnemen van deze mensen. 

Meest gelezen