Defecte TL-lamp is oorzaak van grote industriebrand in Mollem

De brand in de industriezone van Mollem bij Asse, afgelopen vrijdag, is wellicht te wijten aan de ontbranding van een TL-lamp. Dat zegt het parket van Halle-Vilvoorde, op basis van het onderzoek van een branddeskundige. 

"Het was voor de branddeskundige een erg moeilijke opdracht om de oorzaak van deze brand vast te stellen", zegt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. "De brand heeft namelijk zoveel vernieling aangericht, dat er vrijwel geen sporen of aanwijzingen beschikbaar waren. Op basis van zijn onderzoek heeft de branddeskundige niettemin de hypothese van opzettelijke brandstichting kunnen uitsluiten. De oorzaak ligt dus elders", aldus Vercarre. 

Oververhitte TL-lamp

"Er zijn sterke vermoedens dat de brand is veroorzaakt door een oververhitte TL-lamp. Daardoor is het omhulsel van de lamp, dat uit kunststof is gemaakt, beginnen smelten. Die hete stukken zijn op het droge textiel gevallen, dat in de loods lag opgestapeld. Meteen is er een brand ontstaan, die zich razendsnel heeft uitgebreid", legt Vercarre uit. 

De brand van afgelopen vrijdag ging gepaard met een enorme rookpluim. De loods met opgeslagen textiel ging helemaal in de vlammen op. De loods was relatief recent gebouwd, bijgevolg was er geen risico op asbestvervuiling. Bij de brand raakte niemand gewond; één werknemer van het bedrijf ademde wel wat rook in. 

Meest gelezen