©  AFP

Marianne Vos sprint naar zege én geel in Tour de France Femmes

Marianne Vos heeft de tweede etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De 35-jarige Nederlandse van Jumbo-Visma haalde het in een sprint met een elitegroepje voor de Italiaanse Silvia Persico en de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Lotte Kopecky was niet mee en sprintte in het peloton nog naar de negende plaats, Julie De Wilde was de beste Belgische met een zevende plaats.

jswk, bow

De tweede rit tussen Meaux en Provins was al iets heuvelachtiger dan de eerste, maar werd door de organisatie toch gewoon bij de vlakke etappes gecategoriseerd. Onderweg lagen er wel waaiermogelijkheden het ging wel even hard, maar de rust kwam rap terug. Onder meer Belgisch kampioene Kim de Baat en Sanne Cant moesten even lossen, maar niet veel later konden ze alweer aansluiten.

De vroege vlucht van vier met daarin drie Nederlandse (Femke Gerritse, Marit Raaijmakers en Sabrina Sultiens) en een Israëlische (Rotem Gafinovitz) was er op 78 kilometer van de finish al aan voor de moeite.

Resem valpartijen

Het tempo ging er helemaal uit in het peloton, tot witte trui Maike van der Duin op een dertigtal kilometer voor de finish voor de aanval koos. Het tempo ging weer omhoog en we kregen plots de ene valpartij na de andere te zien. Onder meer de vriendin van Tadej Pogacar, Urska Zigart, en Marta Cavalli, favoriete voor de eindzege, gingen tegen het asfalt. Bij Cavalli was de ravage groot. De Italiaanse reed nog wel verder, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

LEES OOK. Opschudding in Tour de France Femmes: resem valpartijen, Australische kampioene knalt met volle vaart op en over collega’s

Na de tussensprint op een kleine 20 kilometer van de finish ging Elisa Balsamo in de aanval. De wereldkampioene kreeg een elitegroepje met Mariane Vos, Elisa Longo Borghini, Katia Niewiadoma en Silvia Persico in de aanval. Maike Van der Duin, die alleen in de aanval reed, werd al snel gegrepen door het vijftal, maar kon wel nog aanklampen.

Het elitegroepje ging sprinten. Elisa Balsamo reed zich helemaal leeg voor ploeggenote Longo Borghini, maar op de licht hellende aankomst was Marianne Vos veruit de sterkste. De Nederlandse van Jumbo-Visma pakt de tweede rit en start morgen in de gele leiderstrui.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Marianne Vos: “Geen woorden voor”

Marianne Vos was na afloop danig onder de indruk. “Echt, hier heb ik geen woorden voor”, zei ze. “Dit is zeker geen revanche voor mijn tweede plaats van zondag, dit is gewoon een heel mooie dag.”

Vos sprintte mee aan de tussensprint bij de eerste passage aan de finish. Daarna zette de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo door en kregen we zes rensters op kop. Het peloton brak in de achtervolging in stukken en keerde niet meer terug op de koplopers. “Ik wist dat we vandaag scherp en gefocust moesten zijn”, vertelde Vos in een eerste reactie. “Aan die tussensprint ging het daarna over smalle wegen en de wind zou zijn rol spelen. Elisa trok door na de tussensprint, maar ik had niet verwacht dat we voorop konden blijven. Zelfs in de laatste kilometer twijfelde ik nog omdat ik wist dat ik snelle meiden om me heen had en we allemaal die zware finale in de benen voelden.”

Vos timede evenwel perfect. “Ik ging de sprint vroeg aan en hoopte dat het voldoende was. Ik heb er geen woorden voor. Ik win een rit en pak het geel. Dat is extra mooi.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lotte Kopecky: “Kon op dat moment niet reageren”

Lotte Kopecky kon niet mee glippen met het elitegroepje. “Ik zat in tweede positie toen Balsamo vol ging, maar ik had net alles gegeven in de tussensprint dus ik kon op dat moment niet reageren. Het is jammer dat er niemand van de ploeg kon reageren op die aanval, anders hadden we wel in een goede situatie gezeten.”

De gele droom lijkt nu wel ver weg te zijn voor Kopecky, die negende eindigde op een halve minuut van Vos. “Ik weet eigenlijk niet hoeveel die groep voor was, we zullen dat straks allemaal wel zien. Morgen (dinsdag, red.) revanche? Dat zou mooi zijn.”

 ©  PRESSE SPORTS

Julie De Wilde: “Fier dat ik voor Lotte eindig”

“Er was weinig organisatie in de achtervolging”, sprak De Wilde, die zevende werd, na afloop. “SD Worx was niet mee. Ik had dus nog aan Lotte gevraagd of ze mee gingen jagen, maar dat gebeurde niet echt. Ik heb me dan maar aan het plan gehouden, gisteren lukte dat niet. Ik rijd echt een mooie sprint, maar het is jammer genoeg voor een zevende plaats. Ik ben wel fier dat ik voor Lotte (Kopecky) eindig, ik had dus echt wel iets in de benen vandaag. Jammer dat het maar een sprint voor een ereplaats was.”

De Wilde moest onderweg van fiets wisselen. “Ze reden achteraan op me in”, legde ze uit. “Mijn ketting viel eraf en mijn derailleur was kapot. Mijn remmen werkten ook niet goed, dus ik moest wel wisselen.” Het duurde daarna een tijdje vooraleer ze opnieuw de aansluiting met het peloton kon maken. “Ik ben gewoon kalm gebleven en wilde niet overhaasten om terug te keren. Dat is me gelukt, al zal me dat wellicht wel wat krachten gekost hebben.”

Dinsdag wacht een nieuwe kans. “Morgen is het nog iets lastiger”, weet de jongste deelnemer van deze Tour de France. “Zo’n aankomst moet me wel liggen, want het wordt wellicht een sprint met een klein peloton. Ik kijk er wel naar uit, vandaag heb ik me alleszins al geamuseerd.”

 ©  PRESSE SPORTS

Uitslag rit twee

1. Marianne Vos in 3h14’02”

2. Silvia Persico +0”

3. Katarzyna Niewiadoma +0”

4. Elisa Longo Borghini +12”

5. Maike Van der Duin +29”

6. Lorena Wiebes +29”

7. Julie De Wilde +29”

8. Rachele Barbieri +29”

9. Lotte Kopecky +29”

10. Maria Confalioneri +29”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wegwielrennen