Videospeler inladen...

Gentse Feesten lokken anderhalf miljoen bezoekers, hoogste aantal in 15 jaar

De Gentse Feesten hebben dit jaar maar liefst 1.570.000 bezoekers gelokt. Dat is 62 procent meer dan de vorige editie 3 jaar geleden en het hoogste aantal in de laatste 15 jaar. Met 42 procent minder afval per bezoeker, waren het ook de properste Gentse Feesten in jaren. "We hebben massaal gefeest, genoten en zorg gedragen voor elkaar", zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen).

Dik anderhalf miljoen bezoekers, met op zaterdagavond alleen al 260.000 bezoekers. Feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt (Groen) is zeer tevreden. "We zijn massaal komen feesten, hebben massaal genoten en massaal zorg voor elkaar gedragen", zegt hij. "Dat is heel schoon en belangrijk dat we dat kunnen na 1.000 dagen zonder Gentse Feesten. Iedereen had ze duidelijk gemist. Je voelde de ontlading in de stad."

Er was 42 procent minder afval per bezoeker. Daar ben ik enorm fier op.
Feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt

Herbruikbare bekers en servies, het zorgde allemaal voor de properste feesten in decennia. "Er was 42 procent minder afval per bezoeker", vervolgt Van Braeckevelt. "Dat is een enorme daling ten opzichte van de vorige editie. Ik ben daar heel fier op en wil de mensen van Ivago dan ook bedanken."

BEKIJK - Traditiegetrouw ging de laatste avond van de Gentse Feesten tot de vroege ochtend door op de Vlasmarkt. Daar spotte onze ploeg van "Het journaal" deze laatste feestvierders:

Videospeler inladen...

Er was wel wat onenigheid over de vele verschillende bekers en de grote drukte op de pleinen. "Dat nemen we mee naar de volgende edities. Daarom is het ook goed dat we een stadsdebat organiseren met de verschillende organisatoren om te kijken waar er nog mogelijkheden liggen', besluit Van Braeckevelt.

255.000 reizigers

Ook vervoersmaatschappij De Lijn is tevreden. "We hebben deze editie 255.000 reizigers vervoerd", zegt woordvoerder Ine Pieters. "Dat is een kleine 3 procent minder dan 2019. We denken dat het komt omdat nog meer mensen te voet of met de fiets gekomen zijn, dus dat is positief." De meeste passagiers kwamen uit Lochristi en Beervelde, daarna volgen Merelbeke, Gavere, Waarschoot en Eeklo. 

140 mensen opgepakt

De Gentse Feesten startten in mineur. Op dag twee verdronk een man nadat hij in het water werd gegooid aan de Lousbergskaai. Verder waren er al bij al weinig incidenten. De Gentse politie pakte in totaal 140 mensen op, vooral voor het verstoren van de openbare orde of voor openbaar dronkenschap. Dat is een kleine daling ten opzichte van de vorige editie. 45 bezoekers maakten gebruik van het nieuwe meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. In totaal verzorgden de hulpposten van het Rode Kruis 1.632 mensen, 115 daarvan moesten naar het ziekenhuis. 

Meest gelezen