Filmregisseur Bob Rafelson, bekend van "The Postman Always Rings Twice", is overleden

De Amerikaanse filmregisseur Bob Rafelson is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Bob Rafelson was een belangrijke figuur van New Hollywood, een beweging van Amerikaanse filmmakers en producers van midden jaren 60 tot eind jaren 80. Hij is vooral bekend als regisseur van "The Postman Always Rings Twice" en "Five Easy Pieces". 

Rafelson startte zijn loopbaan in de entertainmentsector bij de televisie. Hij behaalde zijn eerste succes als medebedenker van de tv-serie "The Monkees", met een fictieve jongensgroep die de concurrentie met The Beatles aanging. "The Monkees" liep twee seizoenen lang op de Amerikaanse tv-zender NBC: van 1966 tot 1968.

Bekijk hieronder het openingsthema van "The Monkees".

Zijn regiedebuut was "Head" (1968), waarin The Monkees allerlei psychedelische avonturen beleven.

Echt bekend werd Bob Rafelson voor "Five Easy Pieces", een film uit 1970 die verschillende Oscarnominaties kreeg, waaronder die voor beste film, beste scenario en beste acteur (Jack Nicholson).

Bekijk hieronder de trailer van "Five Easy Pieces".

Voor de remake "The Postman Always Rings Twice" uit 1981 werkte Rafelson opnieuw samen met Jack Nicholson, die zijn rol van onweerstaanbare "bad guy" met verve speelt. Berucht is de stomende keukenscène met hem als Frank Chambers en Jessica Lange als Cora Smith.

Bekijk hieronder de trailer van "The Postman Always Rings Twice".

De bekende film "Easy Rider" van Dennis Hopper (1969) werd gemaakt door het productiebedrijf van Rafelson. 

Tijdens zijn carrière kreeg Rafelson het geregeld aan de stok met het establishment van Hollywood. De regisseur overleed zaterdag in zijn woning in Aspen, omringd door zijn familie.

Meest gelezen