Archiefbeeld ter illustratie
© Zoonar/Deyan Georgie - portal.belgaimage.be

Is oorzaak van mysterieuze hepatitis bij kinderen ontdekt? Onderzoekers vinden link met twee virussen

Onderzoekers hebben mogelijk een verklaring gevonden voor de mysterieuze variant van hepatitis bij kinderen. De voorbij maanden doken er wereldwijd al 1.000 gevallen op. Er zou een link zijn met adenovirussen, dat zijn virussen die luchtweginfecties veroorzaken. Een link met het coronavirus wordt nu uitgesloten. 

De voorbije maanden doken er in verschillende landen gevallen op van ernstige acute hepatitis bij kinderen. Meer dan 1.000 kinderen - veel van hen onder de vijf jaar - raakten besmet. De meeste gevallen werden opgetekend in de Verenigde Staten (334) en het Verenigd Koninkrijk (272), maar ook in ons land werden tot nu toe 14 gevallen gemeld. De kinderen vertoonden symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn. 

Wat is hepatitis?

Hepatitis betekent leverontsteking. De lever staat onder meer in voor de verwerking van voedingsstoffen, de afbraak van toxische stoffen, en de ondersteuning van de immuniteit. Hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende vormen van hepatitis, genoemd naar de virusvariant die de vorm veroorzaakt (A, B, C, D en E).

Veel mensen zijn drager van een hepatitis-virus zonder dat ze het weten. Het kan soms lang duren voor iemand klachten ontwikkelt. Een besmetting is acuut als die minder dan 6 maanden duurt. Houdt een besmetting langer aan, dan is er sprake van chronische hepatitis. Hepatitis geneest in veel gevallen vanzelf, soms is een behandeling met antivirale middelen nodig.

Over de oorzaak was tot nu toe nog weinig geweten. Twee verschillende onderzoeken - die nog geen peerreview gekregen hebben - lijken nu te wijzen in de richting van een bepaald type adeno-virus (AAV2). AAV2 veroorzaakt op zichzelf normaal gezien geen ziektes, maar duikt vaak samen op met adenovirussen. Samen veroorzaken die virussen ziektes die lijken op een verkoudheid of een griep.

Uit de studies blijkt nu dat AAV2 aanwezig was bij het overgrote deel van de kinderen met acute hepatitis die onderzocht werden. Dat was het geval bij de negen gevallen die de universiteit van Glasgow onderzocht en bij 94 procent of 16 van de 17 gevallen in de studie van GOSH. Die 94 procent is veel hoger dan de 16 procent van de algemene bevolking bij wie het virus normaal gezien wordt aangetroffen.

De conclusie is dan ook voorlopig dat een dubbele infectie met AAV2 en een adenovirus of mogelijk een herpesvirus HHV6 de beste verklaring biedt voor het ontstaan van de ernstige acute hepatitis bij kinderen.

Er zou dus geen link zijn met het coronavirus, al hebben de verschillende lockdowns mogelijk wel een rol gespeeld in de uitbraak. Kinderen bleven thuis, en kwamen niet in contact met de virussen waar ze normaal gezien wel mee in contact komen. Daardoor bouwden ze een minder goede immuniteit op. 

Meest gelezen