Antwerps burgemeester Bart De Wever. ©  ISOPIX

Stadsbestuur tilt zwaar aan zaak rond mensenhandel in Antwerpse haven: “Alle mogelijkheden gebruiken om hier gevolg aan te geven”

Antwerpen -

De zaak rond 55 slachtoffers van mensenhandel die op een bouwwerf in de Antwerpse haven werden ontdekt, zorgt intussen ook voor politieke reacties. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat aan Gazet van Antwerpen weten zeer zwaar te tillen aan deze vorm van economische uitbuiting. Ook rond seksuele uitbuiting besloot de stad eerder al nauwer samen te werken met het parket en het arbeidsauditoraat.

David Van Turnhout

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouwwerf in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai”

“Mensenhandel is op zich een gerechtelijke zaak”, reageert Johan Vermant, woordvoerder van de Antwerpse burgemeester. “Onze stedelijke rol is daarin vooral ondersteunend, waarbij steeds alle mogelijke bestuurlijke maatregelen gebruikt worden om schrijnende toestanden die in onze stad geen plaats hebben, te beteugelen.” Daarom sloot de stad, aldus Vermant, in 2017 protocolakkoorden met zowel het parket als het arbeidsauditoraat om op dat vlak nauwer samen te werken.

Dat heeft voor seksuele uitbuiting in het bijzonder voor een aantal belangrijke dossiers (cafés zoals het Keteltje, hotels waar tienerpooiers actief waren) in het verleden al vruchten afgeworpen, aldus Vermant. Voor economische uitbuiting zijn er eveneens al verschillende bestuurlijke maatregelen voortgevloeid uit gerechtelijke acties. “Ook in dit geval zal de stad dus in navolging van het dossier van de arbeidsauditeur – waarbij de lokale politie erg kordaat heeft gehandeld en uitgebreide ondersteuning heeft gegeven – alle mogelijkheden gebruiken om er bestuurlijk gevolg aan te geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen