Fleur Bussels, Barend Vranken en Lea Mezemakers met hun medailleoogst. ©  rr

De Meerkoet Bree grote slokop op BK zwemmen voor de jeugd

Van de 26 medailles die de Limburgse delegatie veroverde op Belgisch jeugdkampioenschap in Genk gingen er 16 stuks naar De Meerkoet Bree (DMB), waarvan negen gouden. “We hebben dan ook een grote talentenvijver om uit vissen”, stelt hoofdcoach Peter Melders.

Gert Sillen

“Het BK was inderdaad niet verkeerd”, trapt DMB-hoofdcoach Peter Melders een open deur in. “Lea Metzemakers, Fleur Bussels en Barend Vranken hebben de verwachtingen ingevuld. Je kunt natuurlijk niet alles winnen. Mocht Lea haar neus volledig open geweest zijn, ze was een beetje verkouden, zat er wellicht een vierde Belgische titel voor haar in. Maar mij hoor je niet klagen. Het succes voor deze medailleoogst? De voortreffelijke stage op Mallorca. Het was een vrolijke bende waar het groepsgevoel is versterkt. Zoals te merken valt in de twee gouden medailles op estafettenummers.”

Generatie na generatie slaagt DMB erin om jonge zwemmertjes te doen schitteren op de kampioenschappen. Hoe doen ze dat? “In Bree is de zwemschool gelinkt aan DMB. Momenteel hebben we 660 leden. We kunnen dus goed en gemakkelijke rekruteren uit die talentenvijver. Voorts is er de nodige omkadering met een heus trainersteam. In samenspraak met de uitbating van het zwembad kunnen we beschikken over veel water, veel trainingsuren.”

Hét uithangbord van De Meerkoet Bree is Roos Vanotterdijk. Kunnen de jonge talenten à la Bussels en Metzemakers in haar voetsporen treden? “Ja, maar Fleur en Lea hebben op hun huidige leeftijd niet de kracht die Roos toen had. Aan de andere kant had Roos op haar veertiende niet de brede basis waarover Fleur en Lea wel beschikken. Grote uitspraken kan ik hierover uiteraard niet doen. Fleur en Lea staan nog maar aan het begin van hun carrière. Jaar na jaar moeten we evolueren. Maar zo’n kampioene als Roos in ons midden hebben, is een ongelooflijke troef. Een grote stimulans, want heel wat jonge zwemmertjes kijken terecht naar haar op.”