AFP or licensors

Ook België wil geen 15 procent gas besparen zoals de Europese Commissie voorstelt

België is het niet eens met het Europese voorstel om het gasverbruik de komende maanden met 15 procent te verminderen. Dat schrijft De Tijd. Straks komen de Europese ministers van Energie samen in Brussel, waar ze normaal gezien groen licht zullen geven aan het plan van de Europese Commissie. Het is de bedoeling van Europa om alle lidstaten beter voor te bereiden op de winter, voor als Rusland de gaskraan helemaal zou dichtdraaien. 

De Commissie roept de lidstaten op om vanaf 1 augustus acht maanden lang 15 procent minder gas te verbruiken. Dat voorstel kwam er vrij plotseling, en al gauw kwam de kritiek dat er te weinig overlegd was met de Europese lidstaten zelf. 

Heel wat landen uitten al hun bezwaren en het plan is intussen al behoorlijk aangepast, maar de vergadering van de Europese ministers belooft sowieso moeilijk te worden. Onder meer Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk staan niet te springen voor het plan om 15 procent gas te besparen, net als België dus. 

We worden gestraft omdat we een doorvoerland zijn

Anonieme bron in regeringskringen

De redenering is dat België een doorvoerland is. Een kwart van het gas dat bij ons aankomt, blijft hier, terwijl de rest wordt doorgestuurd naar de buurlanden. 

België zou de andere landen maximaal moeten blijven bevoorraden, dus als we de besparing van 15 procent effectief uitvoeren, zal die volledig op de schouders van de burgers en de industrie terechtkomen, redeneert de regering. Bovendien zouden we lng-tankers met vloeibaar gas moeten weigeren in Zeebrugge, omdat er geen extra opslagcapaciteit meer is. Dat alles ligt politiek erg gevoelig. "We worden gestraft omdat we een doorvoerland zijn", is te horen bij regeringsbronnen die De Tijd citeert. 

Wordt het een onmogelijke opdracht?

Het belooft dus een pittige vergadering te worden in Brussel. Eilandstaten als Malta, Cyprus en Ierland zijn ook tegen het plan omdat ze niet verbonden zijn met het Europese gasnetwerk. 

"Je hoort uit verschillende hoeken dat het een mission impossible is", zegt Europa-kenner Leen De Witte in "De ochtend" over het plan zoals het nu op tafel ligt. Het zijn niet enkel de usual suspects Polen of Hongarije die dwars liggen: "Het gaat om meer en andere landen dit keer. Je kan een onderscheid maken tussen landen die afhankelijk zijn van Russisch gas en landen die dat niet zijn. Tegenstanders zeggen dat de EU het voorstel heeft gedaan om Duitsland te redden, want dat land is heel afhankelijk van Russisch gas." 

Spanje noemt het voorstel niet het meest effectieve en eerlijke, Portugal zei gewoon 'nee' en Hongarije wil vanaf volgende maand geen gas meer doorsturen naar de buurlanden en zelfs meer gas vragen aan Rusland, geeft De Witte enkele voorbeelden. EU-voorzitter Tsjechië werkt intussen dag en nacht voort om toch tot een akkoord te kunnen komen. 

Beluister hier het volledige gesprek met Leen De Witte in "De ochtend": 

Meest gelezen