Japan executeert Tomohiro Kato, dader van bloedbad in Tokio

Japan heeft massamoordenaar Tomohiro Kato geƫxecuteerd. Dat meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo. Kato was verantwoordelijk voor een van de meest schokkende moordpartijen in het land.

Het veilige Japan was drie weken geleden nog wereldnieuws door de dodelijke aanslag op oud-premier Shinzo Abe. Maar voorts zijn geweldsmisdrijven in Japan eerder zeldzaam.Ā 

Op 8 juni 2008 werd het land wel opgeschrikt door een groot, gewelddadig bloedbad in de hoofdstad Tokio.Ā In Akihabara, een populaire winkelwijk in Tokio, reed toen een man met een vrachtwagen in op een menigte. Vervolgens stapte de 25-jarige bestuurder uit en stak verschillende voorbijgangers neer met een mes. Bij het geweld kwamen zeven mensen om het leven, tien anderen raakten gewond.

De arrestatie van Tomohiro Kato in 2008

In 2011 werd de dader, Tomohiro Kato, veroordeeld tot de doodstraf. De verdediging ging in beroep, maar het Hooggerechtshof wees dit verzoek af. Japanse media schrijven nu dat Kato vanmorgen terechtgesteld werd door ophanging.

Volgens de BBC gaat het om de eerste executie in Japan dit jaar, de tweede sinds Fumio Kishida premier werd. Vorig jaar vonden drie executies plaats, door ophanging.Ā 

Het waren toen de eerste executies die het land uitvoerde sinds 2019.Ā Er zijn momenteel meer dan honderd terdoodveroordeelden in het land, die wachten op hun fatale straf.

In Japan worden alle executies uitgevoerd door ophanging. Gevangenen worden vaak slechts enkele uren op voorhand op de hoogte gebracht wanneer hun executie exact zal plaatsvinden.Ā 

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International krijgen de families van de gevangenen meestal pas bericht nadat de ophanging heeft plaatsgevonden.

Meest gelezen