Gasprijs piekt even boven 200 euro, hoogste niveau sinds begin maart

De gasprijs is vandaag verder de hoogte in gegaan, na de aankondiging van Gazprom dat er vanaf woensdag minder gas zal worden geleverd via de pijpleiding Nord Stream 1. De gasprijs op de termijnmarkt piekte op 202 euro per megawattuur, het hoogste niveau sinds 9 maart. Net vandaag zitten de Europese ministers van Energie samen om het voorstel te bespreken om met z'n allen 15 procent minder gas te gaan verbruiken. 

Ter vergelijking: voor de Russische inval in Oekraïne schommelde de Europese gasprijs op de termijnmarkten rond de 80 euro per megawattuur.

Gazprom zal vanaf morgen 33 miljoen kubieke meter gas per dag via Nord Stream 1 leveren. Dat is iets minder dan de helft van de 67 miljoen die momeneel wordt geleverd, en slechts 20 procent van de totale capaciteit van de belangrijkste gaspijpleiding naar Duitsland.

De Russische mededeling kwam op een moment dat Europa volop bezig is om gasreserves aan te leggen voor de komende herfst en winter. De zenuwachtigheid op de markt is daardoor groot, en mede daarom heeft het zo'n effect op de internationale markten, ondanks ons lagere verbruik in de zomer.  

De Nord Stream 1 was onlangs net weer opengegaan na een onderhoud, waarop de markten opgelucht reageerden. Er werd gevreesd dat Rusland de leveringen niet zou hervatten. Met wat vertraging is de vrees voor verminderde leveringen gisteren dan toch waarheid gebleken, met het gekende effect. 

Naast de Nord Stream 1-pijplijn is er ook de Nord Stream 2, maar het blijft een vraagteken of die ooit in gebruik zal worden genomen. 

De hoge gasprijzen zijn hier om te blijven voor langere tijd, het is het nieuwe normaal

Moniek de Jong, energie-expert UGent

Volgens energie-expert Moniek de Jong zullen de hoge gasprijzen nog een hele tijd hoog blijven.

"De prijsstijging komt er onder meer door de grote ongerustheid over de levering van Russisch gas via Nord Stream 1. Het is niet duidelijk of Rusland de gaskraan volledig dicht gaat draaien of weer gaat openzetten. Dat veroorzaakt voor veel onzekerheid bij gashandelaars en daardoor zal de prijs nog gaan stijgen", legt De Jong uit in "Terzake".

"Ik vermoed dat de hoge gasprijzen hier zijn om te blijven voor langere tijd. Het is het nieuwe normaal. In het verleden hadden we heel goedkope gasprijzen gehad, met name het Russische gas. Nu gaan we meer het vloeibare gas importeren en dat is veel duurder."

BEKIJK - "Als we een strenge winter tegemoet gaan, kan de energiebevoorrading in het gedrang komen, ook al zouden we vijftien procent minder gas verbruiken in Europa", zegt Moniek de Jong in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen