AFP or licensors

EU-lidstaten gaan gasverbruik vrijwillig beperken met 15 procent

De 27 lidstaten van de Europese Unie gaan komende winter hun gasverbruik vrijwillig met 15 procent beperken. De bevoegde ministers hebben daarover een akkoord bereikt. De maatregel slaat op de periode van 1 augustus tot 31 maart 2023. Vorige week had de Europese Commissie iets gelijkaardigs voorgesteld, met de optie om de besparing desnoods op te leggen. De ministers volgen dat voorstel in grote lijnen, maar hebben een hele reeks uitzonderingsmaatregelen uitgewerkt.

Vorige week riep de Commissie de lidstaten op om vanaf 1 augustus acht maanden lang 15 procent minder gas te verbruiken. Dat voorstel kwam er vrij plotseling, en al gauw kwam de kritiek dat er te weinig overlegd was met de Europese lidstaten zelf. Heel wat landen uitten bezwaren en het plan is nu behoorlijk aangepast.

Zo worden lidstaten die geen gas invoeren uit of uitvoeren naar andere lidstaten vrijgesteld. Dat geldt ook voor lidstaten die voor hun elektriciteitsproductie erg afhankelijk zijn van gas, lidstaten met infrastructuur voor vloeibaar gas die wordt gebruikt om andere lidstaten te bevoorraden of lidstaten die hun gasvoorraden nu al voldoende hebben aangevuld.

Onder meer ons land had vanmorgen nog bezwaren geuit tegen het voorstel van de Europese Commissie.  België is zo'n doorvoerland: een kwart van het gas dat bij ons aankomt, blijft hier, terwijl de rest naar de buurlanden wordt doorgestuurd. 

Ook eilandstaten als Malta, Cyprus en Ierland waren tegen het plan van de Commissie omdat zij niet verbonden zijn met het Europese gasnetwerk. Spanje en Portugal waren tegen omdat zij geen Russisch gas gebruiken.

De aankondiging van Gazprom gisteren toont eens te meer aan dat we klaar moeten staan voor een volledige stopzetting van de gasleveringen door Rusland

Europees Commissaris voor Energie Kadri Simson

"Dat zijn veel aanpassingen", zegt collega Leen De Witte in het VRT-radionieuws. "De vraag is of wat de Commissie voorstelde - 45 miljard kubieke meter gas besparen - nog haalbaar is." Die besparing op het verbruik is nochtans nodig, want er bestaat veel onzekerheid over de gasleveringen vanuit Rusland. "De aankondiging van Gazprom gisteren toont eens te meer aan dat we klaar moeten staan voor een volledige stopzetting van de gasleveringen door Rusland", zegt Europees commissaris voor Energie Kadri Simson.

Toelichting in "Het Journaal" bij het bereikte gasakkoord.

Videospeler inladen...

Als we met heel Europa naar een vermindering van 15 procent gaan, betekent dat dat wij in de winter geen problemen zullen hebben

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

"Het allerbelangrijkste is dat we vandaag een akkoord hebben bereikt tussen de 27 lidstaten om onze weerbaarheid te verhogen en dat we tegelijkertijd solidair kunnen blijven met onze buurlanden", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in "Het Journaal".

"Voor onze Belgische gezinnen en bedrijven is dit een heel goede zaak. Als we met heel Europa naar een vermindering van 15 procent gaan, betekent dat dat wij in de winter geen problemen zullen hebben en dat alles rustig blijft. Wij kunnen onze buurlanden ook blijven helpen."

Volgens Van der Straeten is een eventueel gastekort in Duitsland van de baan. "De Duitse minister was heel overtuigend. Hij zei dat ook zij hun winterplan klaar hebben, dat zij aan het werken zijn aan de switch weg van Rusland en weg van fossiele brandstof. Dit is een inspanning die we met alle landen samen moeten doen."

Met de torenhoge gasprijzen van de afgelopen maanden hebben we met zijn allen overigens nu al 22 procent minder gas verbruikt, geeft Van der Straeten nog mee.

Minister Van der Straeten geeft toelichting bij het bereikte akkoord.

Videospeler inladen...

Het is een veel te rooskleurig beeld om te stellen dat er sowieso voldoende energie zal zijn komende winter

Moniek de Jong, energie-expert UGent

Volgens energie-expert Moniek de Jong is de reductie van 15 procent gasverbruik in Europa geen garantie dat Europa de komende winter verzekerd is van energie.

"Het is een veel te rooskleurig beeld om te stellen dat er sowieso voldoende energie zal zijn komende winter in heel Europa. We gaan moeten kijken of de gaspijpleiding Nord Stream 1 in gebruik gaat blijven of niet. Gaat die helemaal dicht of gaat die weer meer gas doorvoeren uit Rusland. Dat zal het verschil gaan maken", legt De Jong uit in "Terzake".

Als we een strenge winter tegemoet gaan, kan er volgens Moniek de Jong een energiecrisis aankomen. "We weten niet wat de toekomst gaat brengen. De gasopslag in België is al voor 71 procent gevuld, dat is veel meer dan vorig jaar. Het ziet er goed uit voor België, maar het is nog te vroeg om te stellen dat er geen problemen zullen zijn voor België."

BEKIJK - "Ik vermoed dat de hoge gasprijzen hier zijn om te blijven voor een langere tijd. Het is het nieuwe normaal", zegt Moniek de Jong in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen