Van Quickenborne over vermeende mensenhandel in Antwerpse haven: “Slechts topje van de ijsberg”

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de zaak van vermeende mensenhandel op de bouwwerf van Borealis in de Antwerpse haven. “Het gaat om een dossier van een serieuze omvang, die vrij ongezien is in ons land. Toch gaat het maar om het topje van de ijsberg, want volgens de Global Slavery Index zijn er in ons land naar schatting 23.000 mensen slachtoffer van uitbuiting of moderne slavernij”, zegt de minister.

jvh
Bron: BELGA

Deze krant bracht maandagavond aan het licht dat het Antwerpse arbeidsauditoraat een onderzoek voert naar 55 mogelijke slachtoffers van mensenhandel op de grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. De slachtoffers, allen Filipijnen en Bengalen, zouden er door aannemer IREM-Ponticelli zes dagen op zeven tewerkgesteld zijn voor slechts 650 euro per maand.

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouwwerf in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai”

Volgens minister Van Quickenborne werd een deel van de slachtoffers al verhoord, een ander deel moet nog aan de beurt komen. De minister grijpt de zaak aan om te onderstrepen dat de politiek te weinig aandacht heeft voor de problematiek. Daar wil de huidige regering een oplossing voor bieden door in te zetten op drie domeinen: preventie, opsporing, vervolging en berechting, en hulpverlening.

Meldpunt

Inzake preventie kondigde Van Quickenborne maandag nog de komst van een centraal meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel aan. Dat moet toelaten om enerzijds slachtoffers sneller te helpen en anderzijds mensensmokkelaars sneller op te sporen. Tegen eind dit jaar komt er ook een centraal telefoonnummer waar slachtoffers permanent terechtkunnen. Daarvoor zijn de aanwervingen nu al gestart.

Wat opsporing, vervolging en berechting betreft, zullen de betrokken diensten versterkt worden. Zo krijgt de ECOSOC-dienst van de sociale inspectie extra manschappen en komen er ook 40 extra speurders bij de Federale Gerechtelijke Politie, die zich specifiek met de problematiek van mensenhandel en mensensmokkel zullen bezighouden. Pierre-Yves Dermagne (PS), federaal minister van Werk, voegt er nog aan toe dat hij bij de begrotingsbesprekingen in september nog extra middelen wil vrijmaken om nog eens 58 extra inspecteurs bij de sociale inspectie aan te werven.

Daarnaast kregen verschillende eerstelijnsdiensten reeds een opleiding over de problematiek en is er in West-Vlaanderen een transitteam werkzaam dat de gsm’s van slachtoffers van mensenhandel systematisch uitleest om de criminele netwerken in kaart te brengen.

“Pakkans ligt veel te laag”

Dat de straffen niet hoog genoeg zouden liggen, zoals ABVV stelt, weerlegt de minister. “De straffen zijn niet mals en kunnen oplopen tot vijftien jaar cel. Het probleem is dat de pakkans veel te laag ligt. Dat willen we verhelpen door meer speurders en meer inspecteurs in dienst te nemen.”

Op het vlak van hulpverlening kregen de drie hulpcentra voor slachtoffers van mensenhandel extra middelen toegewezen, al erkent de minister dat er een “structureel tekort aan opvangplaatsen” is. Dat is echter een materie waarvoor Vlaanderen bevoegd is.

LEES OOK. Stadsbestuur tilt zwaar aan zaak rond mensenhandel in Antwerpse haven: “Alle mogelijkheden gebruiken om hier gevolg aan te geven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen