Caspar Huurdeman

Jeugdtornooi in Aalter kiest voor vrouwelijke scheidsrechters: "Willen vrouwenvoetbal mee op de kaart zetten"

Over minder dan een maand vindt in Aalter een internationaal voetbaltornooi voor spelers onder 9 jaar plaats. Opmerkelijk, het tornooi werkt enkel met vrouwelijke scheidsrechters. Een bewuste keuze. "We willen het vrouwenvoetbal mee op de kaart zetten", zegt organisator Kenneth Vandesteene.

Ploegen vanuit heel Europa zakken op zaterdag 20 augustus af naar Aalter voor de Easykit Youth Cup, een nieuw voetbaltornooi voor spelers tot en met 8 jaar. De organisatie kon enkele mooie namen zoals Borussia Dortmund, PSV en Feyenoord strikken. Maar niet dat is opmerkelijk, wél dat alle wedstrijden geleid worden door vrouwelijke scheidsrechters.

Op zoek naar 9 vrouwelijke refs

"Ik kwam op het idee nadat ik een interview las met een vrouwelijke scheidsrechter", zegt organisator Kenneth Vandesteene. "Ze zei dat ze ervan droomde om een EK of WK te fluiten. Ik heb Voetbal Vlaanderen gecontacteerd met de vraag of zij konden helpen om vrouwelijke refs te zoeken en ze waren meteen enthousiast." 

Het tornooi is op zoek naar negen scheidsrechters. "Onlangs waren er een aantal cursussen voor refs waar ook enkele vrouwelijke scheidsrechters aan deelnamen. De mensen van Voetbal Vlaanderen zien ons tornooi als een ideale mogelijkheid om hen wat ervaring te laten opdoen."

Of vrouwelijke refs anders fluiten? Geen idee, misschien gaan ze meer in overleg?

Kenneth Vandesteene, organisator

Of vrouwelijke scheidsrechters anders fluiten dan hun mannelijke collega's? "Dat weet ik niet", zegt Vandesteene. "Ik denk dat ze misschien meer in overleg gaan met de spelers. Ik ben vooral benieuwd. We hopen alleszins dat we het vrouwenvoetbal zo mee op de kaart zetten."

Dat doen de organisatoren niet alleen door te kiezen voor vrouwelijke scheidsrechters. Tijdens de middagpauze nemen de U16 van Club YLA (de vrouwenploeg van Club Brugge) het ook op tegen de AA Gent Ladies. De Easykit Youth Cup vindt op zaterdag 20 augustus plaats op de terreinen van KV Eendracht Aalter. 

Meest gelezen