Jos D’Haese (PVDA) kaart het geval van economische uitbuiting en mensenhandel bij Borealis in de Antwerpse haven aan.  ©  Joris Herregods, Belga

PVDA eist harde aanpak sociale dumping op bouwwerven: “Dat Borealis beweert van niets te weten, tart elke verbeelding”

“Al jaren is er in Antwerpen een probleem van sociale dumping op werven, maar er worden geen lessen getrokken uit de aanklachten.” Dat zegt Vlaams parlementslid Jos D’Haese (PVDA), nadat maandag bekendraakte dat 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders die werden ingezet op een bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven, het slachtoffer waren van mensenhandel. PVDA vindt dat bedrijven als Borealis hun verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen en dat de controle van sociale normen op bouwwerven bij de opdrachtgever wordt gelegd.

joro

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouwwerf in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai”

“Moderne slaven die onze fabrieken bouwen, dat kunnen we nooit aanvaarden”, zegt Vlaams parlementslid en Antwerpenaar Jos D’Haese. “Dit is de zoveelste keer dat we moeten vaststellen dat buitenlandse arbeiders worden uitgebuit in eindeloze ketens van onderaannemers. Dat een bedrijf als Borealis nu beweert van niets te weten, tart werkelijk elke verbeelding. Wij eisen dat zij de betrokken arbeiders onmiddellijk een correct loon betalen en dat er een grondig onderzoek komt naar dit misbruik.”

Volgens D’Haese gaat het om het zoveelste geval in een lange rij sociale schandalen in Antwerpen. “Maar er worden geen lessen getrokken uit de aanklachten van vakbonden en de dodelijke ramp op de bouwwerf van de nieuwe school op het Nieuw Zuid. In juni nog hebben we de kwestie van de sociale dumping op de gemeenteraad aan de kaak gesteld, maar het schepencollege blijft doen alsof die problemen niet bestaan. Dan schrik ik er jammer genoeg niet van dat ook in de Antwerpse haven dit soort uitbuiting plaatsvindt.”

LEES OOK. Schepen Annick De Ridder (N-VA) op vragen rond ramp bouwwerf: “Ik roep iedereen op om zich aan de fatsoensregels te houden”

Dat opdrachtgever Borealis in een reactie zegt dat van haar onderaannemers verwacht dat ze zich ethisch gedragen, overtuigt de PVDA niet. “Zo schuift Borealis de verantwoordelijkheid door naar onder in de keten, terwijl chemiebedrijven perfect weten wie er op hun terreinen aanwezig is”, zegt D’Haese. “We spreken hier over een Sevesobedrijf, met grote risico’s voor de werknemers en omwonenden. Een bedrijf als Borealis, dat 1,4 miljard euro winst heeft gemaakt vorig jaar, moet geen ethisch gedrag van hun onderaannemers ‘verwachten’, maar opleggen en controleren. De opdrachtgever en de hoofdaannemer horen volledig verantwoordelijk te zijn voor het garanderen van alle sociale normen op hun werf. Het kan niet langer dat zij horen, zien en zwijgen over sociale dumping, uitbuiting en mensenhandel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast vraagt PVDA in de strijd tegen sociale dumping onder meer ook een verdubbeling van het aantal sociale inspecteurs. Ook vakbond ABVV vraagt bij monde om bijkomende inspecteurs en meer bestraffing.

Vakbonden vragen uitleg van directie

De vakbondsafgevaardigden bij Borealis willen nu een bijzondere ondernemingsraad vragen om meer uitleg te krijgen van de directie, zegt Vercammen. “Is Borealis verantwoordelijk? Is er aangifte van de werken gebeurd bij de rijksdienst sociale zekerheid en is de dagelijkse aanwezigheidsregistratie (check in at work) gerespecteerd? Dat zijn enkele vragen die we beantwoord willen zien.”

Meer algemeen is het ABVV van plan om de problematiek in het najaar op het bord van de sociale partners te leggen. Daarnaast hoopt men dat de stad Antwerpen ook een charter tegen sociale dumping -dat eerder al door Beveren en Oostende werd getekend- zou onderschrijven. “Burgemeester Bart De Wever heeft nu wel zijn verantwoordelijkheid genomen, maar een beetje laat”, aldus de Antwerpse vakbondssecretaris.

De Vlaamse Confederatie Bouw wilde dinsdag dan weer niet reageren op de uitbuiting op de Borealiswerf. Volgens directeur Marc Dillen werkten de arbeiders er aan industriële installaties en vallen ze dus onder het paritair comité van de metaalsector.

Stadsbestuur: “Vooral een gerechtelijke zaak”

Het door PVDA geviseerde Antwerpse stadsbestuur reageerde maandag al op het uitlekken van het soiciale schandaal bij Borealis. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt zwaar te tillen aan deze zaak van mensenhandel bij een bedrijf in de haven, maar meent dat het vooral om een gerechtelijk zaak gaat. “Onze stedelijke rol is daarin vooral ondersteunend, waarbij steeds alle mogelijke bestuurlijke maatregelen gebruikt worden om schrijnende toestanden die in onze stad geen plaats hebben, te beteugelen.”

LEES OOK. Stadsbestuur tilt zwaar aan zaak rond mensenhandel in Antwerpse haven: “Alle mogelijkheden gebruiken om hier gevolg aan te geven”

Op Twitter dankt De Wever iedereen die betrokken was bij de aanpak van dit geval van economische uitbuiting en mensenhandel. Hij voegt aan zijn bericht een foto van een passende eeuwenoude leuze die in het pas gerenoveerde Stadhuis hangt toe, die naar modern nederlands vertaald luidt: “Binnen de Antwerpse stadsmuren zijn alle mensen vrij en geen slaaf.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge