© Shutterstock

Mag je voedsel nog eten als het op de grond is gevallen? Dit zegt wetenschap over ‘vijfsecondenregel’

Wat doe je met dat eten dat op de grond viel, maar toch te lekker is niet om te eten? Oprapen en opeten, volgens de befaamde “vijfsecondenregel”? Volgens wetenschapper Anthony Hilton is dat zo’n slecht idee nog niet.

mrra

In zijn nieuw onderzoek doet de wetenschapper van de Aston University’s School of Life and Health Sciences uit de doeken dat die vijfsecondenregel echt nog zo vies niet is. “Het eten dat er echt zichtbaar vuil en vies uitziet, dat moet je natuurlijk niet opeten”, legt hij uit in zijn onderzoek. “Iets wat valt op zand of in het zeewater of op andere onhygiënische plaatsen moet je vanzelfsprekend niet meer opeten, of het er nu één seconde ligt of vijf.”

Geen laminaat, maar wel tapijt

Maar volgens de microbioloog zijn er wel degelijk momenten waarop je de vijfsecondenregel zonder schroom kunt toepassen. “Ondergrond speelt daarin een cruciale rol”, zo zegt de onderzoeksleider. “Valt je eten op tapijt, dan zullen er minder snel bacteriën op je hapje terechtkomen, die zitten immers dieper in de vezels.” Het omgekeerde telt voor een laminaat- of tegelvloer, die zijn minder geschikt voor een vijfsecondenregel.

Geen meloen, maar wel een boterhammetje

Ook het gemorste eten zelf, maakt zo’n regel een beter of slechter idee. Chips kan je gerust opeten, zelfs na een half uur op de vloer zou het nog even gezond zijn. Een boterham daar doe je ook niet veel mis mee, als je die opraapt.

Eentje met confituur daarentegen, is een minder goed idee. Of een watermeloen, laat dat ook maar liggen. De overdracht van bacteriën wordt immers sterk beïnvloed door voedingsmiddelen rijk aan vocht. Pasta en snoep dat kan je ook nog wel oprapen, maar dan mag je wel echt maar vijf seconden wachten, want de bacteriën blijven daar gemakkelijker aan plakken, aldus de microbioloog.

Minder mannen, maar wel vrouwen

Een interessante voetnoot in zijn onderzoek geeft aan dat vooral vrouwen (55%) het geen probleem vinden om gevallen eten op te peuzelen. 87 procent van de proefpersonen zou eten dat op de grond lag opeten. Daarbij zou 81 procent de vijfsecondenregel respecteren.

Niet iedereen is het er nochtans over eens in de academische wereld. Vorig jaar nog schreven onderzoekers van de Rutgers University in het Amerikaanse New Jersey dat de regel misschien toch niet zo’n goed idee is. “De vijfsecondenregel is een voorbeeld van oversimplificatie van wat er werkelijk gebeurt wanneer bacteriën zich verplaatsen van het grondoppervlak naar voedsel”, zei hoofdonderzoeker Donald Schaffner in het vakblad American Society for Microbiology.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken