Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Bootjes liggen op het droge, pontons liggen er spookachtig bij: valt Spaanse regio rond Málaga zonder water? 

Spanje wordt de laatste jaren geteisterd door een extreme droogte. Nooit eerder viel er zo weinig water. De aanhoudende droogte heeft een grote impact op de productie van olijven en wijn, maar ook op de watervoorziening van de gewone burger. "In de zomer wordt er veel water verbruikt", vertelt een lokale weerman. "Als het zo doorgaat, is er volgend jaar amper nog water."

Nog nooit was het zo heet en zo droog in Spanje. De afgelopen maand werd zelfs een temperatuur van 47 graden opgetekend. Het tekort aan water betekent een heuse uitdaging voor de plaatselijke boeren die olijven of andere vruchten telen. Maar ook de gewone burger moet steeds met minder water zien rond te komen. 

Kijk maar naar het stuwmeer van La Vinuela. 40 jaar geleden aangelegd om dorpen in de buurt van drinkwater te voorzien, en boeren van irrigatiewater. In 1995 stond het stuwmeer op 95 procent van zijn capaciteit. Vandaag op amper 13 procent. De bootjes liggen op het droge, de pontons voor kano's liggen er spookachtig bij. Als het zo doorgaat, kan de regio zonder water vallen. "Als het deze herfst en winter niet regent en als er volgende zomer weer veel water verbruikt wordt, zal er aan het einde van de zomer amper nog water zijn", klinkt het bezorgd. 

VRT NWS trok naar Spanje, waar ze in de regio rond Málaga vrezen om zonder water te vallen. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Doordat het zó heet en zó droog is, breken er ook heel gemakkelijk branden uit. Er is al 120.000 hectare afgebrand, en het is nog maar juli. "Dit kan tot september duren", zegt VRT NWS-journalist Bert De Vroey ter plaatse. "Het is niet meer bij te houden."

BEKIJK - Bert De Vroey in Granada: "Ook hier is al 120.000 hectare afgebrand en we zijn nog maar juli"

Videospeler inladen...

Uit een studie van Amerikaanse onderzoekers bleek dat de Azorenhoog, een hogedrukgebied dat met de klok mee over delen van de Noord-Atlantische Oceaan draait, een groot langetermijneffect heeft op het weer en de klimaattrends in West-Europa. Volgens de studie zou dat hogedrukgebied de afgelopen jaren enorm veranderd zijn. Zo zouden de veranderingen van het afgelopen millennium in het Noord-Atlantische klimaat "ongekend" zijn.

En de toestand zou alleen nog maar verslechteren... Volgens de studie zou er tegen het eind van deze eeuw nog eens 10 tot 20 procent minder neerslag vallen. Dit zou de Iberische landbouw "een van de meest kwetsbare in Europa" maken.

Die aanhoudende droogte, het gebrek aan regen is een ramp voor de landbouw. "Boeren zien hun vruchten voor hun ogen verschrompelen." Al draagt die landbouw zelf ook bij tot de droogte, omdat er de laatste jaren almaar meer waterintensieve vruchten als avocado's en mango's geteeld worden. "Zo komen ook die boeren in de problemen", vertelt Bert De Vroey in "De wereld vandaag". 

Bert De Vroey geeft meer duiding over hoe de waterschaarste een grote invloed heeft op de boeren en inwoners van Spanje:

Meest gelezen