De pauwen vertoeven graag in de tuinen van de buurtbewoners. © Jozef Croughs

Pauwen laten zich moeilijk vangen in Wellen: “Werk van lange adem”

Wellen -

Al sinds donderdag organiseert het gemeentebestuur van Wellen interventies om de pauwenpopulatie in de Langenakkerstraat in te perken. Maar op drie gevangen kuikens na, houdt de rest zich sindsdien opvallend bedeesd: “Het zijn enorm slimme dieren.”

Laurien Thomas

Matthieu Helleputte zoekt tot ver in het bos naast de Langenakkerstraat in Wellen, maar het mag niet baten: nergens valt een pauw te bespeuren. Vorige week nog werd zijn Animal Rescue Service door het gemeentebestuur ingeschakeld om de populatie te vangen en bij een nieuwe eigenaar onder te brengen. De vogels zorgen voor heel wat overlast. Hun scherpe klauwen maken krassen op de wagens in de straat, hun geknaag aan de dakbedekking veroorzaakt schade aan woningen en hun nachtelijke serenades houden de buurtbewoners wakker. De pauwen moeten dus verhuizen, maar dat wordt een werk van lange adem.

Animal Rescue Service is er vooralsnog in geslaagd om drie kuikens te vangen. Maar ze gaan ook niet elke dag op pad. “Het is beter om minstens een dag te wachten tussen de interventies. Dan zijn de dieren weer wat gekalmeerd en gaan ze zich hergroeperen, waardoor we ze gemakkelijker kunnen vangen”, legt Matthieu Helleputte uit.

Pientere pauwen

In totaal gaat het om vijftien tot twintig vogels. De oorspronkelijke equipe bestond uit drie pauwen die drie jaar geleden hun intrek namen in de buurt. Vermoedelijk zijn de vogels uit een open ren ontsnapt. “Pauwen kunnen hoog vliegen en leggen soms kilometers af op zoek naar bosrijk gebied”, zegt Helleputte.

Het is dus een hele opgave om de vogels te vangen, en niet alleen door hun vliegkunsten: “Pauwen zijn enorm intelligente dieren, ze weten perfect waarvoor ze moeten oppassen.”

Hoe veel interventies Animal Rescue Service nodig zal hebben, kan Helleputte nog niet inschatten. “We zijn verschillende vangmethodes aan het bekijken. Hopelijk vinden we de komende weken nog een paar broedende hennen.” Hij schat zijn kansen ook hoger in voor het najaar: “Op dit moment is er voedsel in overvloed, waardoor voederplekken minder goed als lokmiddel werken. Na de zomer kunnen we daar veel beter op inspelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer