©  VRT-TV1

Ook F.C. De Kampioenen-aflevering van vrijdag is geschrapt, omdat Xavier erin verkleed gaat als Zwarte Piet

Fans van F.C. De Kampioenen moeten het met nog eens drie afleveringen minder stellen. Episodes met de onlangs veroordeelde acteur Jan V.H. werden nu ook geschrapt, en ook een aflevering waarin Xavier zich schminkt als Zwarte Piet, gepland voor nu vrijdag, zal niet meer uitgezonden worden.

Maandag schreven we over zestien afleveringen van F.C. De Kampioenen die niet meer zullen uitgezonden worden door de VRT of aangeboden worden via VRT NU. De programmacharterraad plaatste die afleveringen onder embargo wegens racistische of stereotiepe opmerkingen of “foute” (gast-)acteurs.

Wat opviel, was dat de twee afleveringen – Spaghetti championaise en Wodka - met acteur Jan V.H., onlangs veroordeeld wegens bezit en verspreiding van kinderporno én voor de aanranding van een 14-jarige, wel nog online werden aangeboden. Intussen is dat niet meer het geval.

Blackface

Wie dinsdagochtend de tv-gids bij de hand nam, zag dat vrijdag de aflevering Sinterklaas kampioentje nog gepland stond. Daarin spelen DDT (Jacques Vermeire) en Xavier (Johny Voners) Sinterklaas en Zwarte Piet. Xavier schminkt zich daarbij volledig zwart. Het neigt naar blackface, zoals de eerder geschrapte aflevering Nennieuwenoed, waarin Marc (Herman Verbruggen) de zwarte koning speelt.

LEES OOK. Wie beslist welke afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ fout zijn?

LEES OOK. Geen 16 maar nu al 18 afleveringen ‘FC De Kampioenen’ geschrapt: veroordeelde acteur niet langer te zien

Maar ook die van nu vrijdag wordt alsnog geschrapt, horen we bij de VRT. “De afleveringen van daarna worden naar voren geschoven. Die van zaterdag komt dus op vrijdag te staan, enzovoort. Met die wijziging halen we de aflevering ook van VRT NU.”

Al is het de vraag of dat erg veel zal uithalen. De geschrapte afleveringen zijn immers niet alleen terug te vinden op de speciaal daarvoor ontworpen website verbodenafleveringen.be, de meeste staan ook gewoon op Youtube of andere videoplatformen zoals Dailymotion. Erg veel speurwerk komt daar niet bij kijken.

LEES OOK. Conner Rousseau en andere politici niet akkoord met schrappen van 16 F.C. De Kampioenen-afleveringen

(tove, dewo, dvg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER