Laurent KOFFEL/GAMMA-RAPHO

Wat is de moeite op Theater aan Zee? Zeven tips van acteur Tom Vermeir, bekend van "Twee zomers"

In Oostende gaat het jaarlijkse festival Theater aan Zee (TAZ) van start: elf dagen propvol theater, dans, circus, muziek of literatuur. Acteur Tom Vermeir, zowel actief in het theater als in films en series, is onze gids.

Acteur en muzikant Tom Vermeir was de voorbije jaren vaak in films en tv-reeksen te zien, zoals "Grond", "Beau Séjour", "Twee zomers", "Belgica" of heel recent "H4Z4RD". Hij staat ook al een half leven op de planken in het theater én hij woont sinds enige tijd in Oostende. 

Op zee maak ik mijn hoofd leeg

Tom Vermeir heeft in Oostende ook een zeilbootje liggen. “Ik ben graag op zee. Ik maak daar graag mijn hoofd leeg. Het is ook mijn werkplek om wat te schrijven. Er is wel nog wat werk aan mijn bootje. In afwachting van langere tochten begeef ik me voorlopig tussen België, Nederland, Frankrijk en Engeland.”

“Oostende is een stad met wat vergane glorie, wat ik wel fijn vind. Maar ook met heel veel mogelijkheden op cultureel vlak. Ik hoop dat Oostende zich verder in die richting ontwikkelt en onafhankelijke culturele evenementen zoals TAZ blijft steunen. De stad trekt veel creatieve zielen in Vlaanderen aan, en dat kan Oostende een imago geven dat verder gaat dan stad aan zee, garnaalkroketten en Ensor. We zien het overal in Europa: steden die vol inzetten op cultuur, ontwikkelen zich als internationaal gegeerde trekpleisters. En dat doet dan weer de welvaart en waarde van een stad stijgen.” 

BEKIJK: de openingsavond van TAZ in Oostende (Laat Journaal, 28 juli 2022)

Videospeler inladen...

De beste voorstellingen van het seizoen op unieke locaties

Theater aan Zee is dit jaar een kwarteeuw jong. Tom Vermeir:  “25 jaar geleden was ik een van de eerste acteurs die op het festival speelden. Fantastisch hoe het uitgegroeid is tot wat het nu is. Een mogelijkheid om de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen te zien op vrij unieke en inspirerende locaties, waar Oostende heel rijk aan is”. En bovendien een hele reeks premières van nieuwe voorstellingen. De keuze is groot, het programmaboek dik: welke insidertips heeft Tom Vermeir? 

"Regent en regentes" – Compagnie Cecilia

Een stuk van wijlen Eric De Volder, theaterauteur en kunstenaar. Twintig jaar geleden maakte hij deze voorstelling en Tom Vermeir speelde toen ook al mee. “Het gaat over de oorlog, de grote wereldbrand, gebaseerd op de briefwisseling van een soldaat naar zijn toenmalige vriendin. Ze stonden op het punt om te trouwen, toen hij opgeroepen werd voor het front. Eric De Volder had die brieven gevonden op de rommelmarkt en op basis daarvan zijn we aan het improviseren geslagen. Het zijn volkse karakters en ik hou erg van volks toneel. Het is echt iets heel schoons.”

BEKIJK: Eric De Volder over zijn theaterwerk (Cobra, 2 september 2010, interview Liv Laveyne)

Videospeler inladen...

Tom Vermeir: “Voor mij persoonlijk is "Regent en regentes" een van de belangrijkste voorstellingen uit mijn loopbaan. En Eric De Volder was een van de invloedrijkste mensen, met een unieke manier van werken. Hij was een beeldend kunstenaar en hij vertrok vanuit het idee dat spelers zelf een schilderij maken van hun personage. Letterlijk zelfs. Je schminkt je, je neemt een houding aan die niet de jouwe is, er ontstaat een grotesk personage. Wat ik van Eric De Volder heb geleerd, probeer ik ook mee te nemen in mijn werk voor film en televisie.”

“Ik ben wel benieuwd of de voorstelling de tijdsgeest overleeft – theater is altijd tijdsgebonden. Maar ik vermoed van wel. Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om te komen kijken. Misschien een beetje vreemd om jezelf te tippen. Maar het is echt wel uniek, het is iets wat je nooit meer zal zien.”

"De Barbier" - DESCHONECOMPANIE/Muziektheater Transparant

“Ik probeer zoveel mogelijk werk van collega’s te zien die ik graag heb,” zegt Tom Vermeir. Ineke Nijssen bijvoorbeeld, zijn tegenspeelster in “Regent en regentes”, speelt ook in “De Barbier”, een bewerking van de beroemde opera “De barbier van Sevilla” van Gioachino Rossini. Met de onsterfelijke zinnen “Figaro! Figaro!” Tom Vermeir: “Ik ben nieuwsgierig naar die première, waar ik nog niets van weet. Hier laat ik mij verrassen.”   

"Voorjaarsontwaken"- WOLF WOLF

Een bekend stuk uit de theatergeschiedenis is “Voorjaarsontwaken” van de Duitse auteur Frank Wedekind uit 1891, over het seksuele ontwaken van een aantal tieners en hoe dat botst met de heersende moraal.  Het jonge gezelschap WOLF WOLF baseert zich erop. Tom Vermeir zag het stuk al op een toonmoment. “Dit is een voorstelling die ik iedereen kan aanraden. Heel boeiend, creatief, muzikaal ongelooflijk mooi, soms vervreemdend en absurd, heel erg van deze tijd. Op veel vlakken megademoeite om naar te gaan kijken. Veel individuele talenten ook. WOLF WOLF is een zeer veelbelovende compagnie voor de toekomst.”  

"Marx" – Johan Heldenbergh/Stefaan Van Brabandt/Het Zuidelijk Toneel

“Aan de andere kant van het spectrum heb je de ervaren rotten. Ik ben blij dat Johan Heldenbergh er staat met “Marx”, zegt Tom Vermeir. Dat is een monoloog waarin Heldenbergh als Karl Marx terugblikt op zijn leven. Als grondlegger van het socialisme en communisme, maar ook als een figuur met hevige voor-en tegenstanders. “Echt grote klasse van een grote klasbak en een heel fijne collega.” 

Mocht het gebeuren dat een voorstelling uitverkocht is, heeft Tom Vermeir een tip: “Blijven proberen; je kunt altijd wel binnen. De ervaring leert dat er niet zoiets bestaat als “uitverkocht” in het theater.”

BEKIJK: "Marx" van Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt (Journaal, 17 januari 2018)

Videospeler inladen...

"Into the open" - Voetvolk

Voetvolk is het gezelschap van choreografe en danseres Lisbeth Gruwez. “Ik ben een grote fan van haar. Haar presence als performer vind ik ongelooflijk,” bekent Tom Vermeir. In “Into the open” regisseert ze drie muzikanten en vier dansers in “ één groot dansant muzikaal feest”. 

Vermeir is zelf muzikant, speelde vroeger bij de Antwerpse band A brand en treft in deze voorstelling ook zijn “compagnon de route, jarenlange vriend en drummer” Frederik Heuvinck. Dag Taeldeman, ooit frontman van A brand, stelt dan weer "BodyBodyBodyBody" voor op TAZ, een opzwepende muzikale compositie op basis van de Italiaanse tarantella. Samen met Andrew Van Ostade, voorheen drummer van School is Cool. “Daar kijk ik ook naar uit,” zegt Tom Vermeir.  

"Pied de Poule" - Studio Orka

“Mensen die nog iets van het legendarische gezelschap Studio Orka willen zien: het is hét moment want ze stoppen er mee. De rest van het jaar gaan ze nog op tournee met al hun succesproducties. Een groot gemis voor het theaterlandschap binnenkort,” betreurt Tom Vermeir. 

Het Gentse theatercollectief Studio Orka maakte 17 jaar lang bitterzoete voorstellingen op speciale locaties, zoals "Chasse patate". In Oostende is "Pied de Poule" te zien, over een kleermakersatelier, waar niet enkel de buitenkant, maar ook de binnenkant van de klanten wordt versteld.  

"Once upon a time in the Westhoek" – Compagnie Cecilia

Een voorstelling van Sebastien Dewaele en Wouter Bruneel, allebei bekend van “Eigen kweek”, en van provinciegenoot Wouter Deprez. "Once upon a time in the Westhoek" is het verhaal van twee broers die ondanks alle vlammende ruzies gedoemd zijn om bij elkaar te blijven. Met livemuziek van Ben Van Camp en Ben Brunin (van Isolde et les Bens of Vive la Fête). “Een ontroerend mooie, volkse vertelling,” vindt Tom Vermeir.

Muziek en theater gelijkwaardig op het podium

Waar ligt het kunstenaarshart van Tom Vermeir? Bij theater of film? ”Dat gaat in golven zoals de zee. Nu is het weer tijd voor meer theater. Ik heb trouwens altijd getwijfeld tussen muziek en acteren, tot ik erachter kwam dat ik eerder een acteur ben die graag muziek maakt dan omgekeerd. ”Locke” en “Chet” waren al voorstellingen waarin ik probeer om muziek en theater als evenwaardige kunstvormen op de scène te zetten. Nu komt er een nieuwe voorstelling bij Compagnie Cecilia. En ook een coproductie met Abattoir Fermé van Stef Lernous, met een gigantische grote bende, dat wordt leuk.” 

En voor wie Tom Vermeir op het scherm wil zien: hij speelt mee in "Zonder afspraak", een komische reeks over een Turks kapsalon in Gent, volgend voorjaar te zien op Canvas en in "1985", de reeks van VRT én RTBF over de Bende van Nijvel, die ten vroegste volgend jaar op de buis komt.

Meest gelezen