Pijpleidingen van Nord Stream 1 in Duitsland.
Volledig scherm
Pijpleidingen van Nord Stream 1 in Duitsland. © REUTERS

Energie-expert: “Hoge gasprijzen zijn hier om te blijven voor langere tijd”

Nadat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dinsdag aankondigde vanaf vandaag nóg minder gas te leveren via pijpleiding Nord Stream 1 kwam de Europese prijs opnieuw boven de 200 euro per megawattuur. Volgens energie-expert Moniek de Jong (UGent) zijn de hoge gasprijzen “het nieuwe normaal”.

54 reacties

  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Dat stroomproducenten woekerwinsten mogen maken door hun stroom te verkopen gebaseerd op de gasprijs en overheden gretig mee graaien via belastingen en taksen. Daar heeft Poetin geen schuld aan. En dit land wordt beschouwd als een wingewest. Daarom zie je de prijzen van dezelfde producten in dezelfde ketens veel harder stijgen in ons land dan in buurlanden.
  • Patrick Rens

    2 jaar geleden
    Europese kippen zonder kop: stimuleer en forceer onderhandelingen voor vrede in Oekraine in plaats van verder oorlog te stoken. Vooral de gewone oekrainse burger zal er wel bij varen en Europa zal misschien niet verder failliet gaan. Begin met Von Der Leyen te ontslaan.
  • patrick de bock

    2 jaar geleden
    Mijn houtkachel zal overuren draaien deze winter…
  • Marianne Van den Lemmer

    2 jaar geleden
    Overal - in Nederland bvb - gaat men nieuwe kerncentrales bouwen. Hier niet, natuurlijk. Met dank aan Groen : binnenkort betalen we allemaal 600 Euro voor elektriciteit en gas. Per MAAND, ja.
  • Cris Verwilligen

    2 jaar geleden
    Expert=iemand die achteraf weet wat er fout gelopen is. Nee, de problematiek ligt niet bij Rusland maar bij de speculanten en doemdenkers. Van zodra er een mug een wind laat, om beleefd te blijven, zijn er al mensen aan het breien hoe ze dat gaan gebruiken om de prijs te verhogen. En er heeft hieronder iemand het juiste gezegd: verkopen aan werkelijke prijs en alle taksen, bijdragen, verhogingen, enz laten vallen. Het gaat hier om een basisproduct mensen.