bron:  Onze Natuur

Opnieuw kraanvogelkuiken geboren in Vallei van de Zwarte Beek in Beringen

In de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen broeden voor het tweede jaar op rij kraanvogels. Vorig jaar waren er twee kuikens, Gru en Dru. Dit jaar gaat het om één kuiken, dat geen naam heeft gekregen.

Je kan kraanvogels kennen van tijdens de trekperiodes. “Dan komen er vaak hele grote troepen kraanvogels luid trompetterend over het oosten van het land vliegen, wat elke vogelkijker wel kippenvel bezorgt”, aldus Christof Van Ackere van Natuurpunt. “De dieren zijn ook bekend voor hun sierlijke baltsgedrag.”

Tot voor kort verbleven kraanvogels alleen in ons land om even te rusten tijdens de trek, maar nu broeden ze er ook. “Ze hebben het gebied hier eerst enkele jaren op rij verkend. Toen ze zeker waren dat het voldeed aan al hun eisen, zijn ze blijven plakken.”

Hier zit het enige broedpaar in België
Christof Van Ackere, Natuurpunt

“Op vlak van broedsucces is dit een heel goed gemiddelde”, zegt Van Ackere trots. “We vermoeden dat er nog meer kraanvogels volgen in de toekomst, dus we kunnen niet elk jong een naam geven. Maar als er mensen suggesties hebben, mogen ze die altijd doorsturen.”

BEKIJK - Beeldmateriaal van de kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek

Ondanks dat er in de toekomst meer vogels verwacht worden, blijft broedsucces bij kraanvogels heel speciaal. “Het is het enige broedpaar in België”, weet Van Ackere. Dat dat broedpaar in de Vallei van de Zwarte Beek zit, is geen toeval. “Kraanvogels hebben nood aan goed functionerende, grote veengebieden, en laat dat nu net zijn wat de Vallei is.”

Vliegvlug kuiken

De broedende kraanvogels zijn dezelfde dieren als vorig jaar: “Het zijn heel honkvaste dieren, die telkens naar dezelfde plek terugkeren.” Toch zal je Gru en Dru nu niet meer zien. “Bij een volgend nest verstoten de ouders hun jongen van het jaar ervoor”, zegt Van Ackere. “Een van de jonge vogels van toen is ook gespot hier in de buurt. Het zou kunnen dat dat de vogel is die nu in Veerle, in Antwerpen, de zomer heeft doorgebracht.”

Het kuiken dat dit jaar geboren is, is intussen drie maanden oud. “De eerste drie maanden zijn cruciaal. Dat het dier die overleefd heeft, is een goed teken. Intussen kan het vliegen en zichzelf verdedigen.” Toch is het belangrijk om de dieren niet te verstoren. “Kraanvogels zijn heel verstoringsgevoelig, en dat kan zelfs voor mislukte broedgevallen zorgen. Ze hebben een marge nodig van 500 meter", vertelt Van Ackere aan Radio2.

Daarom is het zaak van op de paden te blijven, zegt Van Ackere: “Er is een kraanvogelwacht in het leven geroepen. Die bestaat uit vrijwilligers en boswachters. Als je het pad verlaat, werken zij samen met de dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos om een pv op te stellen. We willen de dieren effectief beschermen.”

Bovendien is er vanop de wandelpaden de grootste kans op waarneming van de dieren, die zich sowieso niet snel laten zien. “We weten zelf ook niet waar ze zitten. Omdat het jong kan vliegen, kunnen zij zich over de hele vallei bewegen, en heb je dus de grootste kans vanop het wandelpad. Ze zijn dan ook nog eens heel goed gecamoufleerd met een bruine schutkleur die past bij de vegetatie.”

bron: Onze Natuur

Ambassadeurs

De kraanvogels zijn ambassadeurs van de natte natuur in Vlaanderen. “Hun aanwezigheid geeft ons te kennen dat het gebied geschikt en stabiel is. Zij geven aan dat het natuurherstel lukt en de moeite is. En het zijn ook gewoon spectaculaire vogels”, besluit Van Ackere.

Meest gelezen