Scoutsgroep uit Wilrijk mag op kamp in La Roche blijven na tussenkomst Raad van State: "Grote opluchting"

Scoutsgroep Oosterveld uit Wilrijk mag op kamp in La Roche blijven. Dat heeft de Raad van State beslist. De scoutsgroep was met een spoedprocedure naar de Raad van State getrokken om aan te vechten dat ze hun kamp in een deelgemeente van La Roche vervroegd moesten stopzetten. De burgemeester had hen dat bevolen na klachten van buurtbewoners.

De burgemeester van La Roche had alles samen vijf klachten van buurtbewoners gekregen over een scoutskamp in deelgemeente SamrƩe. Voldoende voor de burgemeester om in te grijpen en het kamp volledig te laten stopzetten. De scoutsgroep uit Wilrijk moest tegen 16 uur vanmiddag de kampplaats verlaten.

De scoutsgroep maakte echter geen aanstalten om te vertrekken, meer nog: de advocaat van de groep startte een spoedprocedure bij de Raad van State om de beslissing van de burgemeester teniet te doen. Die heeft de scoutsgroep nu gelijk gegeven.

De Raad van State noemt de beslissing van de burgemeester "disproportioneel" en "niet gerechtvaardigd".Ā Onder meer omdat de scoutsgroep "er niet vooraf van op de hoogte is gebracht dat die maatregel overwogen werd en door de burgemeester niet gehoord is voordat hij die beslissing genomen heeft".

We weten dat we in de fout zijn gegaan, maar vonden de beslissing van de burgemeester buiten proportie

Joris Keersmaeckers, scoutsgroep Oosterveld uit Wilrijk

"Het was een hele ontlading zowel bij de leiding als bij de kinderen", zegt JorisĀ KeersmaeckersĀ van de leiding vanavond in een reactie aan VRT NWS. "We zijn blij dat we naar de Raad van State zijn gestapt en dat het gelukt is. We weten dat we in de fout zijn gegaan, maar vonden de beslissing van de burgemeester buiten proportie. We gaan er lessen uit trekken voor de toekomst, een meer afgelegen terrein zoeken en goed overleggen met de burgemeester."

Guy Gilloteaux (MR), de burgemeester van La Roche is niet tevreden met de uitspraak van de Raad van State, maar laat aan onze redactie wel weten dat hij zich neer zal leggen bij de beslissing. Hij wilde naar eigen zeggen vooral preventieve maatregelen nemen om aan de vragen van de buurtbewoners tegemoet te komen en verdere overlast te vermijden.

BEKIJK - Burgemeester Gilloteaux in Het Journaal: "We hebben wel het doel bereikt, de rust."

Videospeler inladen...

Waarover ging het eigenlijk?

Het kamp van scoutsgroep Oosterveld verloopt op zijn zachtst gezegd niet zo vlot. Eerst bleek hun kampterrein in de Waalse gemeente Hotton dubbel geboekt. EƩn dag voor vertrek moesten ze op zoek naar een nieuwe kampplaats. Die vonden ze in SamrƩe, een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne.

Nu moesten ze ook daar vertrekken van de burgemeester, omdat er verschillende klachten waren van buren. Het uitgestrekte terrein van de groep ligt op amper 100 meter van een huis.Ā "Drie dagen na elkaar was er heel veel lawaai", zei buurtbewoner Marita Simons vanmorgen aan VRT NWS. "Tot 3 Ć  4 uur 's morgens. Op een bepaald moment heb ik gezegd dat het genoeg geweest was en heb ik de politie gebeld."

Het is erg voor de kinderen, maar welk voorbeeld werd er voor hen gesteld?

Burgemeester Guy Gilloteaux (MR)

Volgens burgemeester Gilloteaux was Simons niet de enige met klachten over de scoutsgroep. "Het is erg voor de kinderen, maar welk voorbeeld werd er voor hen gesteld", zei hij vanmiddag aan VRT NWS. "Ze kwamen op de eigendommen in de buurt om zich te ontlasten. Enkelen maakten lawaai tot 3 uur 's morgens. Ze kwamen op privĆ©terrein. Er waren te veel feiten om niet in te grijpen."Ā Verder zou de groep volgens hem vuur gemaakt hebben, ondanks een vuurverbod wegens de droogte.

BEKIJK - Een buurtbewoonster getuigt: "3 dagen achtereen, veel lawaai, tot 3 Ć  4 uur 's morgens":

Videospeler inladen...

Het is erg uitzonderlijk dat het hoogste rechtscollege van ons land zich moet buigen over een scoutskamp dat al dan niet mag doorgaan.Ā Het was dan ook de allereerste keer dat er zo'n drastische maatregel genomen werd tegen een scoutsgroep, zei ook Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen over het bevel van de burgemeester.

Van een gemeentelijke overheid verwachten we maturiteit en communicatievaardigheid om zoā€™n incident niet te laten escaleren
Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Hij betreurde ook dat dit moest landen in een juridisch getouwtrek en liet eerder vandaag weten dat hij hoopte dat de redelijkheid en mildheid een plaats zouden krijgen. "Ik hoop dat de moeilijkheden van mogelijk storend gedrag van enkele leiding, niet verhaald worden op 230 kinderen en jongeren die niet weten wat hen overkomt", klonk het.Ā 

"Van leiding verwachten wij in scouting verantwoordelijkheidszin en Ć”ls daar ruis op zit, spreken we hen hierop aan", gaat de woordvoerder verder. "Van een gemeentelijke overheid verwachten we maturiteit en communicatievaardigheid om zoā€™n incident niet te laten escaleren en precies te spreken wie storend gedrag vertoont, zo nodig streng. Niet een hele groep."

Meest gelezen