AFP or licensors

Gasprijs bereikt een absoluut record van 227 euro: "Hoge prijzen zijn het nieuwe normaal"

De Europese gasprijs heeft vandaag een nieuw record bereikt. De prijs op de termijnmarkt piekte vanmorgen naar 227,5 euro per megawattuur. Gisteren had de gasprijs al de hoogste waarde bereikt sinds begin maart, maar nu komt er dus nog eens een schep bovenop.  

Na de absolute piek vanmorgen daalde de prijs een klein beetje, maar hij schommelt momenteel nog altijd ruim boven de 200 euro. Ter vergelijking: de piek van gisteren bedroeg 202 euro. Voor de Russische inval in Oekraïne schommelde de Europese gasprijs op de termijnmarkten rond de 80 euro per megawattuur.

Gazprom levert vanaf vandaag nog maar 33 miljoen kubieke meter gas per dag via de pijplijn Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland. Dat is iets minder dan de helft van de 67 miljoen van gisteren, en slechts 20 procent van de totale capaciteit van de gaspijpleiding. 

Die halvering heeft de zenuwachtigheid op de markten nog doen toenemen, want Europa is net bezig om de wintervoorraden aan te leggen. Nog gisteren bereikten de Europese ministers een akkoord om het gasverbruik vanaf augustus met 15 procent te verminderen, tot en met de volgende lente. 

"Nog een hele tijd hoge prijzen"

Volgens energie-expert Moniek de Jong zullen de hoge gasprijzen nog een hele tijd hoog blijven. Dat vertelde ze in "Terzake" gisteren. 

"De prijsstijging komt er onder meer door de grote ongerustheid over de levering van Russisch gas via Nord Stream 1. Het is niet duidelijk of Rusland de gaskraan volledig dicht gaat draaien of weer gaat openzetten. Dat veroorzaakt veel onzekerheid bij gashandelaars en daardoor zal de prijs nog gaan stijgen", legt De Jong uit.

"Ik vermoed dat de hoge gasprijzen hier zijn om te blijven voor langere tijd. Het is het nieuwe normaal. In het verleden hadden we heel goedkope gasprijzen gehad, met name het Russische gas. Nu gaan we meer het vloeibare gas importeren en dat is veel duurder."

BEKIJK - "Als we een strenge winter tegemoet gaan, kan de energiebevoorrading in het gedrang komen, ook al zouden we vijftien procent minder gas verbruiken in Europa", zegt Moniek de Jong in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen