Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir eist bijkomende informatie over gascentrale Tessenderlo

 ©  Karel Hemerijckx

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kent voorlopig nog geen vergunning toe voor de bouw van een nieuwe stoom- en gasturbinecentrale van 900 MW in Tessenderlo. Voor ze een beslissing neemt, wil de minister een antwoord krijgen op enkele openstaande vragen rond de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden, zo laat ze woensdagmorgen weten.

jvh
Bron: BELGA

Demir had in oktober vorig jaar al een aanvraag  voor de gasgestookte elektriciteitscentrale in Tessenderlo afgekeurd. Maar Tessenderlo Group  besliste daarna om een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen waarin rekening werd gehouden met de argumenten van de minister. Zo werd in vergelijking met het eerder geweigerde dossier de ammoniakuitstoot met twee derden teruggedrongen van 103 ton naar 30 ton. Ook de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) zou dalen van 342 ton naar 300 ton. 

Maar volgens de minister zijn er verschillende vragen te stellen bij de technische onderbouwing van het dossier. Zo is het niet duidelijk op welke manier de verlaagde uitstoot wordt gewaarborgd. “Hoe dat technisch gerealiseerd wordt is niet duidelijk. En dat is nogal cruciaal voor een nieuwe beoordeling”, meldt het kabinet van Demir in een persbericht. “Goedgelovigheid bij omgevingsvergunningsaanvragen is zelden een goed idee.”

Er wordt daarom aan Tessenderlo Group  gevraagd om aanvullende technische informatie aan te leveren. Daarover zal vervolgens een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd worden. Bij het openbaar onderzoek dat in april en mei plaatsvond, werden nog 730 bezwaren ingediend. Er zal ook een nieuw advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie nodig zijn. “Daarvoor zullen maximaal 60 dagen extra uitgetrokken worden”, meldt de minister over de hele procedure.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen