Belga

Noordzee 3 graden warmer dan normaal, hittegolf onder water in de Middellandse Zee: impact op ecosysteem is enorm

Het strandwater aan onze kust is nu 21 graden warm, het zeewater 19,  twee tot drie graden warmer dan gemiddeld in juli. In de Middellandse Zee bereikt het water hier en daar temperaturen tot 30 graden. De impact op het ecosysteem is enorm, "als we niet willen dat dit verder ontspoort, moeten we nu actie ondernemen".

Deze zomer sneuvelt het ene warmterecord na het andere. In de Middellandse Zee is het water op sommige plaatsen 30 graden warm, vijf graden warmer dan gemiddeld. 

In de Noordzee is het twee tot drie graden warmer dan gemiddeld. "Zo'n hittegolf onder water heet een mariene hittegolf", legt Jan Seys van het VLIZ uit. "Door de klimaatopwarming zijn die mariene hittegolven veel frequenter geworden. Wereldwijd zijn er 50 procent meer mariene hittegolfdagen dan 100 jaar geleden." 

Hittegolven onder water geven problemen voor het ecosysteem. "Dat zien we vooral in tropische en subtropische gebieden, maar meer en meer ook in de Middellandse Zee", gaat Jan Seys verder. 

"Koralen gaan verbleken en op de duur ook verdwijnen, omdat ze het soort algen verliezen waar ze mee samenleven en die niet tegen die hoge temperaturen kunnen. Maar koralen hebben die algen nodig om zelf te kunnen overleven. Verder zie je ook dat giftige algen zich kunnen vormen in warm water." 

BEKIJK - Het Journaal ging de temperatuur aan zee opmeten:

Videospeler inladen...

Minder zuurstof

Warmer zeewater heeft nog een veel groter effect: "Als de temperatuur van het water stijgt, dan zit er minder zuurstof in het water. En alle leven in zee heeft zuurstof nodig. Een vis kan vluchten naar dieper water, waar het frisser is. Maar een mossel, die vastzit, heeft geen keuze, die zal sterven als het zeewater te warm wordt. Het percentage zuurstof in de zeeën is al met twee procent gezakt de afgelopen jaren. We verwachten dat dat nog minder gaat worden als de temperaturen van het zeewater verder toenemen."

"Warm zeewater is natuurlijk wel aangenamer om in te zwemmen, maar het zijn toch de negatieve effecten die overwegen", besluit Seys. "We krijgen daardoor ook meer overstromingen en ook hittegolven met sterftes, zoals nu in Spanje en Portugal het geval is. Als we niet willen dat dit verder ontspoort, dan moeten we daar iets aan doen. We mogen ook niet vergeten dat als het zeeleven lijdt, ook de visserij daar zal onder lijden. Dat is een logisch gevolg. We moeten vermijden dat de klimaatopwarming ook gaat wegen op de economie."

Meest gelezen