Direct naar artikelinhoud
NieuwsJeugdkampen

Raad van State beslist: scoutsgroep uit Wilrijk mag toch op kampterrein in La Roche blijven

Raad van State beslist: scoutsgroep uit Wilrijk mag toch op kampterrein in La Roche blijven
Beeld Photonews

De scoutsgroep Oosterveld uit Wilrijk die verbleef op een kampterrein in het Waalse La Roche, mag daar uiteindelijk toch blijven. Dat heeft de Raad van State beslist na een spoedprocedure. Zeven interventies — waarvan vijf door de politie — in anderhalve week tijd waren voor burgemeester Guy Gilloteaux (MR) genoeg redenen om de 230 scoutsleden aan de deur te zetten. 

De scoutsgroep was in La Roche neergestreken, met toestemming van de burgemeester, nadat het terrein dat ze had gehuurd in Hotton plots niet meer beschikbaar was. Maar dinsdag beval de burgemeester de groep te vertrekken omdat ze de voorbije dagen herhaaldelijk voor overlast zou hebben gezorgd. 

Buren hadden onder andere geklaagd over het feit dat de jongeren citronella-kaarsen hadden laten branden, als alternatief omdat ze geen kampvuur mochten aansteken. Er waren ook klachten over afval, een feestje tot 3 uur ‘s nachts en leden die hun gevoeg deden langs een privéweg.

Bemiddelingspogingen leverden niets op en de Antwerpse scoutsafdeling besloot naar de Raad van State te trekken. Die heeft hen in een spoedprocedure in eerste instantie gelijk gegeven. De scoutsleiding zou hebben aangevoerd dat ze onvoldoende werd geïnformeerd voorafgaand aan het bevel om te vertrekken.

“De Raad van State stelt vast dat de verantwoordelijken van het kamp er niet vooraf van op de hoogte zijn gebracht dat die maatregel overwogen werd en door de burgemeester niet gehoord zijn voordat hij die beslissing genomen heeft”, klinkt het. “De Raad van State is bovendien van oordeel dat de maatregel klaarblijkelijk overdreven is ten opzichte van de bezwaren waarop hij steunt.”

Burgemeester Gilloteaux legt zich neer bij de beslissing van de Raad van State, maar stelt dat de scoutsleiding wel op de hoogte was van de situatie. “Vertegenwoordigers van de scouts werden achtereenvolgens gehoord door de lokale politie en dan in het kader van de administratieve procedure ook door de gemeentelijke sanctiefunctionaris en vervolgens door mijzelf, als burgemeester”, zegt hij.

Lees ook

Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen: ‘Klachten over een scoutskamp los je niet op met een Facebook-pagina’

Klachten

Bij Het Laatste Nieuws gaf de burgemeester meer uitleg over de klachten. Het begon al meteen tijdens de eerste dagen na aankomst, klinkt het: “Bij het voorkamp al werden er feestjes gegeven die tot 3 uur ’s nachts duurden, wat de nachtrust van de buurtbewoners ernstig verstoorde. Een bejaard koppel dat in de buurt van het terrein woont, kampt zelfs met gezondheidsproblemen door stress. Een paar dagen later werd ik opgebeld door een boerin die in uitwerpselen was gestapt. Het was duidelijk van menselijke oorsprong, aangezien er wc-papier rond lag. Bleek dat ze al die dagen geen toilet hadden gebruikt en met veertig man hun ding deden in de natuur rondom het terrein.”

Burgemeester van La Roche-en-Ardennes Guy Gilloteaux.Beeld VTM Nieuws

De burgemeester stuurde daarop een bevoegd ambtenaar naar het kampterrein om het probleem op te lossen. Na veel vijven en zessen regelden de scouts dan toch een hudo, een zelfgebouwd toilet typisch voor de scouts, bestaande uit een in de grond gegraven sleuf met overkapping. Maar die was niet naar de zin van de burgemeester: “Ik ben dan zelf ter plaatse gegaan en tot mijn afschuw zag ik dat ze die hudo vlak aan de openbare weg hadden geplaatst en dat het doek er maar half over hing, waardoor passanten de mensen gewoon hun ding zagen doen. Daardoor slingerde er ook overal wc-papier in het rond. Dat is onacceptabel en zeer onrespectvol naar de lokale bevolking toe.” Er volgde nog een interventie, waarna de scouts dan toch het nodige deden om het hygiëneprobleem op te lossen, aldus de burgemeester.

Maar daar hield het volgens Gilloteaux niet op. “Dan had je het incident met de kaarsen. Vuur maken is verboden, en in de nacht van 23 op 24 juli leek het alsof ze overal vuurtjes hadden aangestoken. Akkoord, het waren kaarsen en geen echte kampvuren, maar een buurtbewoner kreeg er schrik van en wilde met zijn auto vluchten. Hij reed uit angst voor het vuur, zonder slechte bedoelingen, op één van de terreinen waar kinderen in tenten lagen te slapen. Niemand is gewond geraakt, maar we hebben een drama vermeden.”

Intussen bleef het klachten regenen van buurtbewoners over nachtelijke feestjes en inbraken op privéterrein om op een trampoline te springen. “Als ze er dan een opmerking over maakten, werden ze uitgescholden door de leden van de scouts. Als de groep de rust in het dorp en de veiligheid niet respecteert, dan is het mijn plicht om ze weg te sturen. Als ik voel dat ze geen controle over de kinderen hebben, kan ik niet anders. Ik ben bezorgd om de toekomst van deze scouts.” Ook gouverneur van Luxemburg Olivier Schmitz mengde zich in het debat en gaf de burgemeester gelijk. 

Bemiddeling

Woensdagvoormiddag probeerde een ouder van één van de leden, een advocaat, nog te bemiddelen met burgemeester Gilloteaux, zonder succes.

Ook in de omgeving van de scouts in Wilrijk zelf waren er al klachten van buren. “Dat gaat over geluidsoverlast bij slechts enkele buren als we feestjes geven om geld in te zamelen om bijvoorbeeld dit kamp te kunnen organiseren. We zitten in een bemiddelingstraject met de buurt. Intussen organiseren we daar al geen grote fuiven meer, maar enkel nog kleine feestjes voor de leiding zelf, om de overlast te beperken.”