Vlaanderen wil deelbudget om wachtlijst te doen krimpen, Groen zegt dat regering voldoende middelen moet voorzien

Rolstoelgebruiker ©  Herman Ricour

Bij de laatste ministerraad voor het zomerreces heeft de Vlaamse regering en minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) 40 miljoen euro uitgetrokken om de wachtlijst gehandicaptenzorg weg te werken. Vlaanderen heeft al langer een probleem met wachtlijsten. Daarom heeft de Vlaamse regering ervoor gekozen de wachtlijst op te delen in drie verschillende prioriteitengroepen. Van de 40 miljoen die Crevits opzij heeft gezet zou de helft dienen om de wachtlijst van prioriteitengroep 2 weg te werken.

De Vlaamse regering wil dat doen door te werken met een deelbudget. Daarbij zouden zorgbehoevenden slechts de helft van het volledige budget krijgen. Volgens de regering zijn er te weinig middelen om een volledig zorgbudget toe te kennen. “Ik erken dat personen met een handicap vaak lang moeten wachten op hun budget, terwijl iedereen recht heeft op ondersteuning”, zegt minister Crevits.

Groen is niet te spreken over deze beslissing van de Vlaamse regering. “Mensen zijn niet voor de helft gehandicapt”, zegt Ann De Martelaer, Vlaams parlementslid voor Groen. “Het inkrimpen van prioriteitenlijst 1 gaat ten koste van de zorg voor prioriteitengroep 2 en 3.”

De Martelaer pleit ervoor dat zij die niet vooruitgeholpen worden met het deelbudget toch nog aanspraak kunnen maken op een volledig zorgbudget. “Hoog tijd dat minister Crevits en haar collega’s van de regering Jambon voldoende middelen zien voor iedereen die er nood aan heeft”, zegt De Martelaer. Minister Crevits stelt dat de huidige beslissing de meest gedragen piste is. “Mantelzorgers krijgen zo al voor een deel ademruimte. Maar het werk is nog niet klaar”, zegt minister van Welzijn Crevits (CD&V) (TR)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen