Vlaams minister van Energie Zuhal Demir start rechtszaak tegen capaciteitstarief VREG: “Dit is niet het moment voor hervorming die factuur voor veel mensen doet stijgen”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) spant een rechtszaak aan tegen energieregulator VREG bij het Brusselse hof van beroep. Ze eist dat de geplande lancering van het capaciteitstarief langer wordt uitgesteld.

jvh, mtm

De VREG besliste onlangs om het capaciteitstarief ongewijzigd in te voeren op 1 januari 2023: zes maanden later dan oorspronkelijk gepland, maar zonder de voorgestelde aanpassingen van Demir en een meerderheid van de Vlaamse parlementsleden. Demir pleitte in mei voor een betere uitwerking van de tariefstructuur – uit onderzoek blijkt dat wellicht 40 procent van de huishoudens hun jaarfactuur zal zien stijgen door het capaciteitstarief. “Een energiecrisis is niet het geschikte moment voor een hervorming die de factuur voor te veel mensen doet stijgen”, klonk het toen.

Demir stapt nu daarom naar het Brusselse hof van beroep tegen de beslissing van de VREG. Het is de eerste keer ooit dat de regulator door de overheid voor de rechtbank wordt gedaagd. “Ik zei eerder al dat ik het niet eens ben met de invoering van het capaciteitstarief in haar huidige vorm”, aldus Demir in een persbericht. “De energietransitie is al uitdagend genoeg. Dat de VREG een quasi unaniem verzoek van het parlement naast zich neerlegt, is dan ook te zot voor woorden. Hoewel ik strikt genomen niets te zeggen heb aan de VREG, heb ik het parlement en de mensen wél beloofd dat ik alle middelen – ook juridische – zou uitputten om de invoering van het capaciteitstarief in haar huidige vorm en op dit moment te voorkomen.”

Bij de VREG “betreuren” ze de beslissing van minister Demir, zo luidt het in een persbericht. “De hervorming van de nettarieven is een noodzakelijke stap in het belang van alle Vlaamse gezinnen en bedrijven. Samen met Fluvius en de leveranciers werken wij verder toe naar een invoering op 1 januari 2023.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen